Medezeggenschap luidt noodklok: te weinig kandidaten

Vorig jaar vierde de WUR Council zijn 100-ste vergadering.
Foto: WUR. Vorig jaar vierde de WUR Council zijn 100-ste vergadering.

De WUR Council en de studentenraad luiden de noodklok: te weinig studenten en personeelsleden stellen zich verkiesbaar voor de medezeggenschapsraden. Ze roepen hun achterban op om actief te worden.

Van 20 tot 23 mei zijn er weer verkiezingen voor de studentenraad van de universiteit. Sinds een paar weken kunnen studenten zich kandidaat stellen als studentenraadslid voor de partijen VeSte, S&I en CSF of als onafhankelijk raadslid. ‘De sollicitaties zijn aan de gang, maar er zijn tot nu toe minder kandidaten dan waar we op gehoopt hadden’, meldt voorzitter Sophie Galema van de studentenraad.

Onderbezet

Ook bij de medewerkers zijn er te weinig kandidaten om lid te worden van de medezeggenschap. Doordat de lokale ondernemingsraden geen kandidaten hebben om af te vaardigen, zijn zowel de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Wageningen Research als de Gemeenschappelijke Vergadering (GV) van de universiteit onderbezet. Beide raden hebben al geruime tijd een lege zetel. ‘Geïnteresseerden kunnen nu in de raad, gelijk, want er is ruimte’, zegt Joost van Opheusden, secretaris van de COR.

Kenniseenheden

Niet alleen de centrale medezeggenschapsraden van WUR zijn onderbezet, ook de raden van de verschillende kenniseenheden. Bij de Agrotechnology and Food Sciences Group is maar ruim de helft van de raadszetels bezet, bij de Plant Sciences Group driekwart. De raden zijn al blij als zich voldoende kandidaten melden; vaak zijn geen verkiezingen nodig. Er is dus ook geen ‘stuwmeer’ van medewerkers in de kenniseenheden die kunnen overstappen naar de centrale raden.

Promovendi

Ook is nog onduidelijk of zich de komende maand promovendi gaan aanmelden voor de GV. In de medezeggenschapsraad van de universiteit zijn twee zetels gereserveerd voor promovendi. Die zijn nu bezet, maar Sabine Vreeburg en Job Claushuis weten nog niet wie hen wil opvolgen. ‘We hebben nog geen aanmeldingen, maar ze kunnen zich nog tot 25 april aanmelden’, zegt Vreeburg.

Studenten

Galema merkt dat er dit jaar veel minder animo is onder studenten om in de 12-koppige studentenraad te gaan. ‘Dit is een landelijk probleem. Door de invoering van het leenstelsel zijn minder studenten bereid om een bestuursjaar te doen. Ik vind het zonde als financiën een reden vormen om deze kans te laten schieten. De universiteit compenseert je uren in de studentenraad. Je hebt dan wel een jaar studie-uitloop, maar je krijgt inzicht in een complexe organisatie, bent betrokken bij Nederlandse politiek en leert ontzettend veel, zoals management- en leiderschapsvaardigheden en werken in een internationaal team. Dat is ook wat waard.’

Galema hoopt dat zich nog voldoende kandidaten aanmelden om te verkiezingen in mei door te laten gaan. Studenten kunnen zich nog tot 12 april aanmelden als kandidaat voor de studentenraad.

De huidige Student Council van WUR

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.