Universiteit onderzoekt tijdelijke huisvesting voor sandwich-PhD’s

WUR gaat met Idealis verkennen of ze haar 'sandwich-PhD’s' een woongarantie voor drie maanden kan geven als ze in Wageningen arriveren.
Foto: Herman van Ommen

WUR gaat met Idealis verkennen of ze haar ‘sandwich-PhD’s’ een woongarantie voor drie maanden kan geven als ze in Wageningen arriveren. Zo wil de universiteit de precaire woonsituatie van PhD’s verlichten die hun onderzoek deels in Wageningen, deels elders doen.

Uit een enquête van de PhD Council bleek onlangs dat veel promovendi moeite hebben om woonruimte te vinden in Wageningen. Met name de sandwich-PhD’s, die meermalen voor kortere perioden in Wageningen onderdak zoeken, hebben moeite een kamer of appartement te vinden, bleek uit de enquête. Daarbij speelt mee dat veel beurspromovendi uit Azië en Afrika zich geen dure huisvesting op de particuliere markt kunnen veroorloven.

Eerste maanden

De Wageningen PhD Council hield een discussiebijeenkomst over de huisvesting van de PhD-studenten op 6 maart. Tijdens die discussie bleek dat de internationale promovendi vooral in de eerste maanden dat ze in Nederland zijn problemen hebben met het vinden van een kamer, omdat ze Wageningen en de netwerken voor kamers nog niet kennen. Naar aanleiding daarvan gaat de universiteit met Idealis onderzoeken of ze een tijdelijke kamergarantie kan afgeven. Het idee is dat WUR kamers bij Idealis reserveert voor sandwich-PhD’s. Die kunnen drie maanden bij Idealis wonen en moeten daarna op zoek naar andere woonruimte.

 De leerstoelgroepen weten nu niet goed waar ze moeten aankloppen en welke spelregels er gelden bij het inschrijven en zoeken van een kamer

Frank Bakema, manager Education & Student Affairs

Verder wil de universiteit de leerstoelgroepen die de promovendi ‘aannemen’ betere instructies geven over de kamermarkt, zegt Frank Bakema, manager Education & Student Affairs. ‘De leerstoelgroepen weten nu niet goed waar ze moeten aankloppen en welke spelregels er gelden bij het inschrijven en zoeken van een kamer. Daar valt nog veel te winnen.’

Kamers leeg

Jaarlijks komen er zo’n 70 à 80 internationale sandwich-PhD’s naar Wageningen, op een totaal van 300 promovendi. De PhD Council stelt naar aanleiding van haar enquête dat zo’n 40 promovendi op dit moment geen zelfstandige huisvesting hebben en moeten logeren bij kennissen. Bakema: ‘Ik hoor graag de namen van die 40 promovendi, want die heb ik morgen onder dak. Er staan op dit moment kamers leeg in het Scheikundegebouw en op het Kazerneterrein in Ede, dus er is echt wel plek.’

Voorlichting

Bakema denkt dat de universiteit ook betere voorlichting over wonen in Nederland moet geven. ‘Sommige promovendi willen zelfstandig wonen en hun gezin meenemen, maar je vindt in Nederland geen driekamerappartement voor 300 euro per maand. Maar ook wij verwachten niet dat een 40-jarige sandwich-PhD op een afdeling tussen de studenten wil wonen. Daarom gaan we met Idealis overleggen of we tijdelijk geschikte huisvesting kunnen bieden.’    

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.