Nieuwe actiegroep eist aandacht voor klimaatverandering in elke opleiding

Kijk niet vreemd op als je komende tijd een groep studenten in cirkels op de grond ziet liggen op de campus.
De eerste Die-In, voor Forum. Foto: Amir Soliman

De nieuwe actiegroep Extinction Rebellion vraagt op deze manier aandacht voor klimaatverandering en de massale sterfte die daarmee gepaard gaat.

‘Klimaatverandering is het grootste probleem dat er bestaat, en alles en iedereen krijgt ermee te maken’, zegt Malik Dasoo (24), premaster-student International Land and Water Management en een van de oprichters van de Wageningse tak van Extinction Rebellion. Dat is een club geweldloze activisten die klimaatverandering hoger op de politieke agenda wil zetten. ‘Wageningen University noemt zichzelf University of Life Sciences, maar je kunt hier gewoon studies volgen zonder het ooit over klimaatverandering te hebben. Dat moet echt anders. Het moet het in ieders curriculum aan de orde komen.’

De deelnemers vormen samen het logo: een cirkel met een zandloper. © Amir Soliman
De deelnemers vormen samen het logo: een cirkel met een zandloper. © Amir Soliman

Extinction Rebellion werd in oktober 2018 opgericht en kwam in het nieuws met een protest in Londen. Sindsdien gaat het hard en verschijnen over de hele wereld nieuwe afdelingen. De Wageningse tak bestaat sinds januari en telt op dit moment twaalf actieve leden. De groep is nu vooral bezig met zichtbaarheid, door tijdens zogeheten Die-Ins op de grond te gaan liggen en een cirkel te vormen met daarin een zandloperfiguur, het logo van de activisten. ‘Het liggen staat voor het systematisch uitmoorden van leven’, aldus Dasoo, ‘en de zandloper staat voor de klok die tikt.’

Klimaatmars

Extinction Rebellion Wageningen wil elke donderdag zo’n Die-In organiseren bij een ander gebouw.Ook regelt de actiegroep een bus om op 10 maart naar de klimaatmars in Amsterdam te gaan. ‘Stuur ons een berichtje via Facebook als je mee wil rijden, of stuur een e-mail naar xrwageningen@gmail.com.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.