Gelderland steekt 65 miljoen in OnePlanet

update - WUR krijgt een nieuw researchinstituut op de campus.
Statenleden gaan staan om ‘voor’ te stemmen. Foto: Screenshot webcast

Tekst: Anton van Elburg

Provinciale Staten van Gelderland stemde met grote meerderheid voor de miljoenensteun aan het OnePlanet-initiatief. Een nevenvestiging komt in Nijmegen.

Na maandenlange discussies stemden vandaag 44 van de 55 Statenleden voor steun aan het nieuwe research-centrum van WUR, Radboud en IMEC. De fracties van PVV en SP stemden als enige tegen. Gedeputeerde Scheffer (D66) noemde het een ‘uniek besluit, waarvoor geen draaiboek is.’

De meeste partijen zijn enthousiast over de perspectieven die OnePlanet zegt te bieden op het snijvlak van digitalisering en agro, food en health-onderzoek. ‘OnePlanet gaat grote impact hebben op de concurrentiepositie en het innoverend vermogen van de food- en healthsectoren’, aldus VVD-woordvoerder Rene Westra.

Gelderland stort 65 miljoen euro in een periode van acht jaar. Volgens het businessplan moet nog eens 81,5 miljoen euro in die acht jaar komen van andere instellingen, overheden en bedrijven.

Rens Buchwaldt, lid van de Raad van Bestuur van WUR, is verheugd over de brede steun voor het plan: ‘Niet alleen de coalitiepartijen staan erachter, maar ook een groot deel van de oppositie. Toen de kans zich aanbood om met IMEC en Radboud te gaan samenwerken, waren we meteen heel positief over de mogelijkheden. Het sluit goed aan bij de strategie van WUR om aan de rand van onze kennisdomeinen inhoudelijke partners te zoeken om zo elkaar te versterken.’

Droom

Veel partijen, met name PvdA, Groenlinks en Partij voor de Dieren, gaven aan geworsteld te hebben met de hoogte van het bedrag. Ook bestond er veel onzekerheid over de maatschappelijke impact die het initiatief precies gaat hebben. ‘Al zou maar de helft van deze droom uitkomen, dan hebben we al veel bereikt’, zei PvdA-woordvoerder Fokko Spoelstra. ‘Maar aan de andere kant: het is een fors bedrag. Zijn daar geen betere bestemmingen voor?’

Uiteindelijk is coalitiepartij PvdA overtuigd geraakt van de ‘voldragenheid’ van het plan, mede dankzij de vele verbeteringsvoorstellen die het afgelopen halfjaar zijn ingebracht door verschillende partijen. Zo werd samenwerking met mbo, hbo en mkb door veel partijen genoemd als essentieel. Die koppeling is nu naar tevredenheid geregeld door de initiatiefnemers, vinden de meeste fracties.

Nanotechnologie

Het OnePlanet innovatiecentrum wordt gevestigd op de Wageningen campus en krijgt een nevenvestiging in Nijmegen. Het plan is om te groeien van 35 medewerkers in 2019 naar circa 120 in 2028. De eerste medewerkers worden voorlopig gehuisvest in Impulse.

OnePlanet wil innovatieve oplossingen ontwikkelen in de onderzoeksrichtingen Data Driven Nutrition & Health, Citizen Empowerment, Precision Production & Processing en Tailored Supply Chain. De toepassing van nano-elektronica en digitalisering staat daarbij centraal. De initiatiefnemers zijn WUR, Radboud, RadboudUMC en de Vlaamse non-profit onderzoeksinstelling IMEC.

IMEC (3500 werknemers) is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen.

Het initiatief om de Gelderse universiteiten en de Vlaamse onderzoekers bij elkaar te brengen is genomen door de provincie Gelderland. De discussie in de provincie over het plan loopt sinds september 2018.

Update 28 februari: reactie Rens Buchwaldt en locatie Impulse toegevoegd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.