Wageningse student genomineerd voor ‘Groenste Politicus 2018’

WUR-student Antoon Kanis (29) is door Natuurmonumenten genomineerd voor Groenste Politicus van 2018.
Antoon Kanis. Foto: D66 Gelderland

Kanis studeert Economics and Governance en is sinds 2015 Statenlid in de Provinciale Staten van Gelderland namens D66.

Kanis was blij verrast toen hij een mail kreeg van Natuurmonumenten met het nieuws dat hij genomineerd was. ‘Het is altijd mooi als het mensen opvalt wat je doet en waar je je voor inzet.’ De jonge D66-politicus is genomineerd vanwege zijn inzet voor een groener Gelderland. Zo heeft hij begin 2018 een motie ingediend om de Gelderse schoolpleinen te vergroenen. Inmiddels is er één miljoen euro beschikbaar waarmee zeker vijftig scholen aan de slag gaan; dat bedrag groeit mogelijk nog omdat meer scholen interesse hebben in het project. ‘Het gaat erom dat er buiten een groene leeromgeving ontstaat. Gras in plaats van tegels, een moestuin, en meer in die richting. Naar buiten voor de biologieles.’

Klimaatmaatregelen en meer natuur

Ook maakt Kanis zich hard voor klimaatmaatregelen. ‘Gelderland moet een koploper zijn in de aanpak van klimaatverandering. Daarom wordt er de komende tien jaar 300 miljoen euro uitgetrokken, waarmee we als provincie ervoor gaan om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen. We willen CO2-uitstoot in Gelderland in 2030 met 55 procent terugdringen.’ Verder wil Kanis de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe met elkaar verbinden door een ecoduct over de A1 bij Ter Schuur aan te leggen. ‘Zo verbind je twee van de grootste natuurgebieden van Nederland met elkaar en kan er uitwisseling van dieren plaatsvinden.’

Naast zijn werk in de Provinciale Staten probeert Kanis zijn master Economics and Governance af te ronden. Dat is soms best lastig te combineren. Zo zijn er binnenkort weer verkiezingen. ‘Het is af en toe zoeken qua tijd, maar ik volg zo nu en dan een vak en zo probeer ik mijn studie af te maken. Maar ik sta nu nummer drie op de lijst, dus er is een grote kans dat ik verder kan in de Provinciale Staten.’

Stemmen op de groenste politicus kan hier tot en met zondag 10 februari.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.