Blog: Een nieuwe protestgeneratie

De gebeden van blogger Geert van Zandbrink zijn verhoord: er wordt weer geprotesteerd in Nederland.
Geert van Zandbrink studeert Economie en Beleid. Foto: Sven Menschel

Aan de ene kant moet hij een beetje grinniken om het jeugdige idealisme. Maar aan de andere kant, geef ze eens ongelijk.

Een maand of twee geleden schreef ik over het nijpende gebrek aan protest tegen het leenstelsel vanuit mijn generatie. Zoiets zou nooit zijn gebeurd bij de generatie van enkele tientallen jaren geleden, die de oversized spijkerjasjes vol hadden van demonstratiebuttons. Wellicht zouden we wat meer van ons moeten laten horen, propageerde ik.

Rebellie

Mijn gebeden zijn gehoord en vanuit onverwachte hoek is er inmiddels een nieuwe protestgeneratie opgestaan. Het begon met middelbare scholieren in België – schijnbaar wordt mijn blog daar ook gelezen – maar nu zijn ook basisschoolleerlingen de straat op. En via Limburg vindt de wind van rebellie nu langzaam maar zeker haar weg naar Nederland.

 Het is de generatie die nog niet mag stemmen, maar wiens leven gevuld zal zijn met de gevolgen van klimaatverandering 

De hoofdgedachte van de protesten is simpel: red het klimaat. Het is de combinatie van dat idealisme met jonge onschuld die wat aandoenlijk overkomt. Spandoeken vol miraculeuze leuzen als ‘ijsberen barbecueën niet’ en ‘the planet is hotter than my boyfriend’ en stralende gezichten met wereldbolletjes en ‘save the planet’ op de wangen. Het is ook heel cool om te demonstreren, zeker als je daarmee ook nog een legitieme reden hebt om niet naar school te gaan. Ik kan er om grinniken.

Gevolgen

Aan de andere kant, geef ze eens ongelijk: het is de generatie die nog niet mag stemmen, maar wiens leven voor de rest wel gevuld zal zijn met de gevolgen van klimaatverandering. De scholieren stralen van idealisme, en ze hebben nog een punt ook. Bij de inhoudelijke intrinsieke motivatie kun je vanwege de jeugdigheid je vraagtekens plaatsen, maar dat betekent niet dat ze niet serieus genomen moeten worden.

Daarom ben ik blij dat ook Nederlandse scholieren zich bij de nieuwe protestgeneratie hebben geschaard. En überhaupt moedig ik zulke bewegingen aan: laat maar van je horen. Dat hadden wij misschien ook wat meer moeten doen toen de overheid ons het leenstelsel door de strot duwde. Vandaag vindt de eerste grote protestmars plaats in Den Haag. You go, kids!

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.