Meerderheid promovendi worstelt met vinden van woonruimte

Ruim 80 procent van de Wageningse promovendi heeft moeite met het vinden van woonruimte. Dit blijkt uit een uitgebreide enquête onder PhD'ers.
Foto Herman van Ommen

Die enquête werd uitgezet door de Wageningen PhD-council (WPC) naar aanleiding van een bijeenkomst in oktober 2018 waarbij meerdere promovendi zeiden moeite te hebben met het vinden van huisvesting.

Vier keer verhuisd

In totaal vulden 345 promovendi de enquête in. Daarvan gaf 81 procent aan moeite te hebben met het vinden van huisvesting. Op dat moment hadden 41 van de respondenten geen woonruimte en de rest gaf aan in de afgelopen paar jaar moeite te hebben gehad met het vinden van huisvesting. Zo gaf 16 procent aan dat ze vier of meer keer waren verhuisd, voordat ze een plek vonden waar ze voor lange termijn konden blijven. Iets meer dan de helft van de respondenten vond binnen drie maanden zoeken woonruimte en 20 procent zei dat ze daar meer dan een half jaar voor nodig hadden.

 Het raakt vooral de kwetsbaarste groep, de sandwich PhD’ers. 

De WPC is onaangenaam verrast door het hoge percentage. ‘Het is duidelijk dat dit probleem heel Wageningen aangaat’, zegt Bart Lagerwaard, voorzitter van de WPC. ‘Maar het raakt vooral de kwetsbaarste groep, de sandwich PhD’ers, die met beperkte beurzen huisvesting moeten vinden in het steeds duurder wordende Wageningen.’ Deze promovendi komen in hun promotietraject meerdere malen naar Wageningen en moeten vaak steeds opnieuw huisvesting vinden.

Oplossingen

De raad van bestuur (RvB) is op de hoogte van de resultaten van de enquête, zegt woordvoerder Simon Vink. ‘De RvB en de stafafdelingen zijn zich ervan bewust dat huisvesting, ook voor promovendi, een probleem is waar oplossingen voor moeten komen’, aldus Vink. ‘We gaan met de betrokken partijen overleggen.’

Op 6 maart organiseert de WPC een bijeenkomst om 12:30 in Impulse om de resultaten te presenteren en te bediscussiëren, om samen met de verschillende betrokkenen te zoeken naar korte- en langetermijnoplossingen. Lagerwaard: ‘De universiteit, de gemeente en partijen zoals Idealis kunnen niet langer wegkijken. We begrijpen dat niet alleen promovendi problemen hebben met huisvesting in Wageningen, maar zes keer verhuizen in zes maanden als je naar Wageningen komt vanuit een ander continent, dat moet je niet willen voor je medewerkers.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.