Studiepunten halen in de sportschool

Het leven van een promovendus kan stressvol zijn. Sporten helpt om te ontspannen, ondervond Luana Souza Macedo. ‘Ik kan mijn hoofd leegmaken en krijg er nieuwe energie van.’
Luana Souza Macedo

Luana Souza Macedo promoveerde op 29 januari op haar onderzoek naar alternatieve katalysatoren die plantaardige oliën kunnen omzetten in chemicaliën.

Stelling: Being active in sports must be a requirement in a PhD program

‘Ik vond sporten altijd al leuk, maar het idee voor mijn stelling ontstond de afgelopen maanden toen ik elke dag thuis aan mijn proefschrift werkte. Soms had ik een productieve dag, maar de dag daarna was ik dan vaak moe en kreeg ik niet veel gedaan. Als ik sportte na een werkdag, was ik de volgende dag veel opgewekter en meer gefocust. In het begin ging ik naar de sportschool, maar dat vond ik vrij saai. Toen begon ik met crossfit, een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. Het is uitdagend en de trainingen zijn elke dag anders. Tijdens de periode dat ik werkte aan mijn thesis, ging ik wel vier tot vijf keer per week. Op de fiets ernaartoe dacht ik vaak aan mijn proefschrift, maar eenmaal daar vergat ik dat allemaal en daarna kwam ik heel ontspannen thuis.

Promovendi hebben veel stress en ik las ergens dat dit alleen maar toeneemt. Dat is een serieus probleem. WUR erkent dit, maar tegelijkertijd zie ik in het PhD-programma dat er weinig wordt gedaan om die stress te verlichten. Sport heeft een positief effect op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ik kom uit het warme, zonnige Brazilië en sporten heeft mij door de koude, donkere Nederlandse winters geholpen. Daarnaast is het een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Als promovendus ben je soms best geïsoleerd met je eigen onderzoek bezig en vooral voor internationale promovendi kan het lastig zijn om een sociaal leven op te bouwen.

Daarom stel ik voor om sporten een onderdeel te maken van het promotietraject, waar je ook studiepunten voor kunt halen, net als voor andere cursussen binnen het programma. Het zou dan wel verplicht moeten worden. De faciliteiten zijn er al, maar de meeste promovendi maken er geen gebruik van, ook al wijs je ze op de voordelen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.