Duivendaalbewoners en verhuurder zijn eruit: huur omlaag

Na wekenlang overleggen hebben de bewoners van Duivendaal en nieuwe verhuurder Xior Student Housing overeenstemming bereikt over de huurcontracten. De kale huur en de servicekosten gaan omlaag en hospiteren is weer toegestaan.
Foto: Sven Menschel

Er was een hoop mis met de contracten, vertelt Nick Ligthart van studentenvakbond Student Alliance Wageningen (SAW), die Duivendaalbewoners hielp met belangenbehartiging. ‘Niet alleen was de huur te hoog, maar ook moesten bewoners bijvoorbeeld 12,50 euro per maand aan servicekosten voor wasmachines betalen.’

In de nieuwe contracten is die kostenpost verdwenen en mogen de bewoners zelf voor wasmachines zorgen. Ook gaat de kale huur naar beneden, zijn de kosten voor stoffering iets omlaag gegaan en hoeven bewoners tijdens de aankomende renovaties niet de volledige servicekosten te betalen. Ook is onderhuur weer toegestaan en mogen bewoners zelf nieuwe huisgenoten kiezen door te hospiteren.

‘Best tevreden’
In december ontvingen de bewoners contracten met fors hogere huur en servicekosten, waardoor ze in sommige gevallen tot anderhalf keer zo veel geld kwijt zouden zijn. Zo zou student Milieuwetenschappen Ivo de Graaf in plaats van 310 euro, opeens 463 euro per maand kwijt zijn aan huur en servicekosten voor een kamer van 13 vierkante meter. Na de onderhandelingen wordt dat 343 euro. ‘Toch 120 euro winst’, zegt De Graaf. ‘Als alles goed werkt straks, ben ik er best tevreden mee.’ De kamer van Food Technology-student Max Achterweust (16 vierkante meter) zou van 330 naar 420 euro per maand gaan. ‘Het is uiteindelijk 363 euro geworden. Het is beter te betalen, en voor die 36 euro extra krijgen we wel een gerenoveerde keuken en badkamer. Daarom heb ik het nieuwe contract ondertekend.’

Ligthart is blij dat Xior openstond voor de zorgen van de bewoners en verwacht dat de meeste bewoners het contract gaan ondertekenen. ‘Inmiddels zijn het goede, Wageningse prijzen. De bewoners zijn blij, de verhuurder is tevreden.’

Tags:
#nieuws

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.