Honoursstudenten helpen je meer verantwoord op reis te gaan

De wereld wordt steeds kleiner en de toerisme-industrie blijft maar groeien. Ook studenten reizen de hele wereld over. Is dat nog wel verantwoord? Wageningse honoursstudenten onderzoeken de wereld van duurzaam toerisme voor hun eigen online magazine, The Green Grasshopper.
De honoursstudenten achter The Green Grasshopper. Foto: The Green Grasshopper

Femke Meulman (20), derdejaarsstudent Internationale Ontwikkelingsstudies en Bart Vilier (21), derdejaarsstudent Economie en Beleid zijn twee studenten die naast hun studie ook het honourssprogramma van de universiteit volgen. Voor dit programma moeten studenten in een groepje twee jaar lang met een multidisciplinair project aan de slag. Team Green Grasshopper is inmiddels anderhalf jaar bezig met het project.

Meulman: ‘We delen kennis en verhalen over ecotoerisme, zodat mensen beter bewust worden van de impact van hun reizen, en leren hoe ze meer verantwoord op reis kunnen gaan. Daarbij focussen we op vier thema’s: wat is duurzaam toerisme en waarom is het nodig, bestemmingen, transport en activiteiten.’ Vilier: ‘Op de website staan zowel achtergrondinformatie als concrete tips.’

Green Grasshopper
Waar komt de naam vandaan? ‘Sprinkhanen bewegen zich over de hele wereld, net als de moderne reiziger’, vertelt Meulman, ‘maar als het er te veel zijn, wordt een plaag. Bij reizigers heb je het dan over massatoerisme.’ Vilier: ‘Daar staat Green dusvoor: duurzaam. Onze teamleden doen verschillende studies. De naam is natuurlijk verzonnen door de biologe uit de groep.’

Volgens de honoursstudenten zijn steeds meer mensen zich bewust van het feit dat hun reizen gevolgen hebben. ‘Maar ja, bijna iedereen reist graag’, zegt Meulman. ‘Wij laten ze zien dat het ook duurzamer kan en wat je zelf kan doen om je vakantie duurzamer te maken.’ Als voorbeeld noemt ze een verslag over de CO2-tool, waarmee mensen de uitstoot van hun vakantie kunnen berekenen. ‘Daarbij geven we ook tips hoe je die uitstoot kan verminderen.’ Tegelijkertijd worden ook andere aspecten van verantwoord op reis gaan onder de loep genomen. ‘In hoeverre draag je bij aan een regime als je op vakantie gaat in een land met een dictatuur en daar de economie stimuleert?’ vraagt Vilier zich bijvoorbeeld af.

Budget én verantwoord op reis?
Als je niet zo veel te besteden hebt, is het vaak aanlokkelijk om het vliegtuig te pakken binnen Europa. ‘Vliegtickets zijn hier vaak erg goedkoop, maar niet echt verantwoord’, zegt Meulman. ‘Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om wél verantwoord op reis te gaan, en het toch goedkoop te houden. Ga bijvoorbeeld kamperen, of slaap bij locals met Couchsurfing. Blijf wat dichter bij huis en ga fietsen, liften of interrailen in plaats van vliegen.’ Vilier, lachend: ‘En kijk op The Green Grasshopper, daar staan meer tips en inspiratie.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.