Ondertussen in… Frankrijk

De gelehesjesbeweging beheerst al weken het openbare leven in Frankrijk. De deelnemers protesteren tegen de verhoging van brandstofprijzen, de hoge kosten van levensonderhoud en belastinghervormingen die slecht uitpakken voor de arbeidersklasse. President Macron heeft al concessies gedaan, maar de protesten gaan door, soms met gewelddadige excessen. Masterstudent Jean Marc Delore veroordeelt de rellen, maar begrijpt…
Foto: Shutterstock

Tekst: Cathy (Kexin) Chen

 Dit toont dat de wil van het volk belangrijk is 

Jean-Marc Delore, masterstudent Agroecology uit Frankrijk, vertelt over de recente gebeurtenissen in zijn land.
Jean-Marc Delore, masterstudent Agroecology uit Frankrijk, vertelt over de recente gebeurtenissen in zijn land.

‘De protesten van de gele hesjes begonnen in november, na de verhoging van de brandstofbelasting. In december werden er vernielingen aangericht op de Champs-Elysées in Parijs. Ik begrijp dat de belastingverhoging tot diepe frustraties kan leiden. Maar ik geloof dat de meeste mensen in de beweging vreedzaam willen protesteren. Ze willen een statement maken: de regering moet naar hen luisteren. Slechts een kleine groep maakt misbruik van de situatie door gewelddadig te worden. De echte gele hesjes zijn mensen die zich zorgen maken en voor het volk opkomen. Ik denk niet dat zij het land willen vernielen, aangezien ze juist vechten voor de mensen van het land.

In Frankrijk is de macht sterk geconcentreerd in Parijs en bij de elite. Dat veroorzaakt een groot gat tussen de regerenden en de geregeerden. Het gelehesjesprotest moet de overheid duidelijk maken dat de wil van het volk ook belangrijk is, zeker als onze koopkracht steeds maar afneemt door de voortdurende stijging van de belasting – die al een van de hoogste van Europa is.

De macht in Frankrijk moet nodig herverdeeld worden, zodat mensen zich betrokken voelen en beleidsmaker een beter begrip hebben van wat er nodig is. Persoonlijk ben ik fan van het federale politieke systeem, zoals in Zwitserland en Duitsland. Ik heb altijd geloofd dat Frankrijk kan veranderen, en heb daar nog steeds vertrouwen in.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.