Helft van Nuffic-beurzen voor cursus gaat naar Wageningen

Nuffic gaf in december beurzen aan ruim 800 studenten uit ontwikkelingslanden om een korte cursus in Nederland te volgen. Maar liefst 417 studenten gaan een cursus bij WUR volgen.
Foto: WCDI

Nuffic deelt drie keer per jaar fellowship beurzen uit aan internationale studenten die een korte cursus van twee á drie weken in Nederland willen doen. De meeste daarvan komen terecht bij het Wageningen Centre for Development Innovation (WCDI), dat sinds 1951 korte cursussen aanbiedt op het gebied van landbouw, voeding, natuur en milieu. 

Het hoge aandeel Wageningse cursisten is niet ongewoon, zegt Marianne van Dorp van het WCDI. De afgelopen jaren kwam ook de helft van de Nuffic-beurzen in Wageningen terecht. 

Food safety
Het komende half jaar komen er ruim 400 cursisten naar Wageningen die in totaal 15 cursussen volgen. Vooral de cursus ‘Governance and food safety in international food chains’ is populair, met 40 deelnemers die een Nuffic-beurs hebben gekregen, zegt Van Dorp. Hierbij sluiten nog een klein aantal ‘zelfbetalers’ aan die de cursus op kosten van hun werkgever volgen. Driekwart van de cursussen wordt in Wageningen gehouden, maar WCDI organiseert ook cursussen in andere landen. Zo vindt de klimaatcursus plaats in Thailand en Oeganda om de klimaateffecten ter plaatse te kunnen zien, zegt Van Dorp. Doel van de cursussen is dat mensen met een baan hun vakkennis kunnen verbreden of verdiepen.

Online
Het WCDI wil graag meer aandacht voor korte cursussen binnen WUR, zegt Van Dorp. ‘We leveren professional education, geen academisch onderwijs, maar dat kan deel uitmaken van de opleidingsportfolio van WUR. Zo zijn wij bezig met een online cursus voor Nederlandse ambassademedewerkers op het gebied van voedsel- en voedingszekerheid. En zetten wij online cursussen op op het gebied van Landscape Governance. Die cursussen kunnen wellicht deel uitmaken van een opleiding van WUR.’  

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.