Run op studiebeurs WUR voor internationale student

Eind 2018 bundelde WUR online de informatie over studiebeurzen voor internationale masterstudenten. Sindsdien stromen de aanvragen binnen, vooral van Afrikaanse studenten.
Photo: Sven Menschel

WUR heeft allerlei soorten scholarships voor buitenlandse studenten die zelf geen masteropleiding kunnen betalen. Er zijn beurzen die buitenlandse studenten zelf moeten aanvragen, zoals het Holland Scholarship en het Africa Scholarship Programme. Er zijn beurzen die de universiteit toewijst aan toegelaten masterstudenten zoals het Excellence Programme, en beurzen in combinatie met het Anne van den Ban Scholarship Fund en met het Orange Knowledge Programme van NUFFIC. En er zijn beurzen per land, zoals voor studenten uit onder meer Colombia, Ecuador, Indonesië en Oekraïne. WUR heeft het gevarieerde aanbod aan beurzen nu handzaam verzameld op haar website.

Diversiteit
Doel van die actie is om meer beurzen aan buitenlandse studenten uit te delen. Alle beursprogramma’s van WUR bij elkaar bedragen zo’n 2 miljoen euro per jaar. Dat bedrag ging vaak niet op, zegt onderwijsdirecteur Arnold Bregt. Maar die beurzen wil het bestuur nu uitgeven, zegt Bregt, om de diversiteit van de international classroom te versterken. In veel masteropleidingen daalt het aandeel Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse studenten. Met de betere zichtbaarheid van de beurzen wil het bestuur hun aantal vergroten. Maar daarnaast zijn er nu ook beurzen om excellente studenten – uit alle landen – binnen te halen, zegt Bregt.

De Munck merkt dat de verbeterde website aanslaat. Hij mag jaarlijks enkele tientallen beurzen toekennen aan internationale studenten. Hij rekende op honderd aanvragen, maar verwacht er nu driehonderd. ‘De laatste dagen komen er 25 nieuwe aanvragen per dag binnen.’ Op 1 februari sluit de inschrijving voor WUR-beurzen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.