Duivendaalbewoners en verhuurder in gesprek over hoge huren

De onduidelijkheid over de nieuwe huurcontracten bij Duivendaal duurt voort. In december ontvingen Duivendaalbewoners contracten van de nieuwe eigenaar, Xior Student Housing, met fors hogere huur en servicekosten. Via gesprekken proberen bewoners en verhuurder nader tot elkaar te komen.

Op 16 december ontvingen bewoners, die nu nog via de leegstandswet met tijdelijke huurcontracten in Duivendaal wonen, een huurcontract van nieuwe eigenaar Xior. Dat zorgde voor onrust over de huurprijs, de servicekosten en de contractvoorwaarden. Zo zouden sommige bewoners in één klap anderhalf keer zo veel per maand kwijt zijn aan huur en servicekosten. Ook zou het onderverhuren van kamers verboden zijn, en hospiteren zou worden afgeschaft.

In gesprekken proberen vertegenwoordigers van de huidige bewoners en Xior elkaar tegemoet te komen. Studentenvakbond Student Alliance Wageningen (SAW) is daarbij aanwezig. ‘Woensdagmiddag 9 januari hebben we een goed gesprek gehad’, zegt SAW-voorzitter Nick Ligthart. ‘De huurprijzen zijn al iets gedaald, en Xior heeft toegezegd dat huurders 10 procent korting krijgen tijdens de renovatiewerkzaamheden, maar we hebben nog steeds een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de servicekosten voor wasmachines. In de nieuwe contracten kost dat 12,50 per maand per bewoner. Dat is gewoon heel erg duur: in een gang in Duivendaal wonen 23 man. In totaal is dat dus 287,50 euro per maand om aan wasmachines te besteden. Ter indicatie: je kunt een wasmachine leasen voor 10 euro per maand.’

Nieuw contract

Volgens Ligthart heeft Xior beloofd om naar de vragen van de bewoners en de SAW te kijken en op korte termijn met een nieuw contract te komen. Bewoners moeten dat contract dan voor 18 januari ondertekenen als ze akkoord gaan; anders kunnen ze nog drie maanden tegen de oude huurprijs in Duivendaal blijven wonen terwijl ze een nieuwe woning zoeken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.