Student
Studentenleven

Studentenprestaties in 2018, deel 1. Wat presteerden de verenigingen?

Het einde van het jaar is in zicht: hoog tijd voor een terugblik. In een driedelige serie kijken we nog één keer naar de mooiste studentenprestaties van 2018. Vandaag in deel 1, de prestaties van verenigingen.
Luuk Zegers

© Helena Ligthert

Eigenhandig een sportzolder bouwen

Studenten Bas Beerkens en Koen van Niekerk bouwden samen met mede-Argonauten een nieuw krachthonk voor studentenroeivereniging Argo. Ze legden zelf de fundering, regelden de elektra en zorgden dat het gebouw geïsoleerd, geverfd en afgetimmerd werd. ‘Tijdens de opening zei een erelid die in heel roeiend Nederland actief is, dat dit de allerbeste indoor trainingsfaciliteit van het land is.’

Vergroening van de kroeg

Ontgroening is al een tijdje uit in het Wageningse verenigingslandschap. Vergroening daarentegen, is helemaal in. Steeds meer studentenverenigingen richten ‘DuurCo’s’ op die werk maken van duurzaamheid. Zo organiseerde KSV Franciscus een duurzaamheidsoverleg met de andere Wageningse verengingen en legde Ceres 104 gloednieuwe zonnepanelen op het dak van de sociëteit. Ook is de vereniging van plan om in februari de bierkoeling – niet onbelangrijk bij een gezelligheidsvereniging – op ambitieuze wijze te vernieuwen. ‘De huidige koeling is verouderd, dus een nieuwe bespaart sowieso energie’, zegt Lennart Alderlieste van de Ceres DuurCo. ‘Tijdens het koelen onttrek je warmte uit duizenden liters bier. Die pompen we nu het gebouw uit. Met warmtewisselaars kunnen we die restwarmte gebruiken om het pand deels te verwarmen.’ Kortom: bier koelen om het pand te verwarmen. Een goed voornemen voor 2019.

Nieuw pand Unitas

Na jaren rondzwerven vond Unitas in 2018 eindelijk een nieuw thuis. Herenstraat 31, voormalig bekend als café Het Gat en later LUCA, is de thuisbasis van de vereniging. Unitas-voorzitter Lucas Hoevers is erg blij met het pand. ‘Er breekt een nieuw tijdperk voor Unitas aan. Hierin hopen we Wageningen weer veel te kunnen bieden, zowel voor studenten als voor andere jongeren.’

*Lucas Hoevers van Unitas (rechts)

met Gerard Swinkels, de voormalige eigenaar van Herenstraat 31. © Unitas*

Nieuwe verenigingen

In 2018 zijn er ook een aantal nieuwe verenigingen begonnen. Zo hebben studenten van de bachelor Gezondheid en Maatschappij en de bijbehorende master Communication, Health and Life Sciences voortaan hun eigen studievereniging. Eerder zaten deze studenten bij Mercurius, maar sinds dit jaar kunnen ze terecht bij Apollo.

Ook is er een nieuwe studentenvereniging voor studenten uit India, toepasselijk de Indian Associationgenoemd. Hoewel de leden allemaal uit India komen, is de vereniging niet naar binnen gekeerd, zegt voorzitter Kaavya Raveendran. ‘We willen India’s rijke cultuur delen met de mensen van hier en Indiërs helpen om zich thuis te voelen in Wageningen.’ Denk aan holi-evenementen, Indian Kitchen etentjes, cricketwedstrijden kijken en een danscursus Bollywood.

Groei Nji-Sri

Terwijl het aantal aanmeldingen en inschrijvingen voor studentenverenigingen over de gehele linie afnam, groeiden Argo en Nji-Sri. Eveline Massop van Nji-Sri is trots ‘Dit jaar hebben wij 58 nieuwe leden geinaugureerd. Dat zijn er, sinds we terug in Wageningen zijn, nog niet eerder zo veel geweest.’ Nji-Sri werd in 1904 opgericht in Wageningen maar verhuisde in 1912 mee met de Middelbare Koloniale Landbouwschool naar Deventer. In 2006 keerde de vereniging terug.

Meer studentenprestaties

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.