Student
Nieuws
Studentenleven

Onrust over forse huurverhoging bij Duivendaal

De studentenkamers in het voormalige hoofdgebouw van WUR op Duivendaal worden begin 2019 grondig verbouwd en de huur gaat fors omhoog. Dat heeft de nieuwe eigenaar van het complex, Xior Student Housing, bekendgemaakt. De mededeling heeft onrust veroorzaakt onder de bewoners. ‘Eerst betaalde ik 410 euro per maand, straks 513.’
Echica van Kelle,Luuk Zegers

Deze kleurrijke keuken wordt straks ‘helemaal wit, net een ziekenhuis.’ © Sven Menschel

Student Milieuwetenschappen Ivo de Graaf (21) heeft een kamer van 14 vierkante meter in Duivendaal. Hij betaalde daarvoor 310 euro per maand aan verhuurder Socius. Bij de nieuwe verhuurder Xior wordt de huur anderhalf keer zo hoog: 463 euro. ‘Tel daar nog de gevraagde borg van 500 euro bij op en je maakt in januari bijna 1000 euro naar Xior over. Dat kunnen niet alle studenten zomaar ophoesten. Ik heb al iemand gesproken die de eerste maand niet kan betalen en dus weggaat.’

Behalve de borg moeten bewoners volgens het nieuwe contract ook 150 euro schoonmaakkosten vooraf betalen, zodat de kamer kan worden schoongemaakt als zij verhuizen. ‘Hoe ga je een studentenkamer schoonmaken voor 150 euro?’ vraagt De Graaf zich af. ‘Koop je voor elke kamer die je schoonmaakt een nieuwe stofzuiger?’

‘Normale prijs’

Projectcoördinator Hielke Jan van der Leij is verantwoordelijk voor de overstap van Socius naar Xior. Hij begrijpt dat niet iedereen gelukkig is met de situatie, maar verdedigt de hogere huren. ‘We berekenen die met het puntensysteem voor woningwaardering. Eerst betaalden de huurders substantieel minder vanwege de leegstandswet. In ruil voor tijdelijke contracten en geen langdurige huurbescherming betaalden ze een lagere prijs. Nu krijgen ze een volwaardig huurcontract waarvoor je een normale prijs betaalt. Dat lijkt dan opeens veel.’

De servicekosten gaan omhoog omdat Xior meer services biedt, zegt Van der Leij. ‘Na een grondige renovatie krijgen de bewoners straks gestoffeerde inbouwkeukens, inclusief meubels, wasmachines, nieuwe vloerbedekking, enzovoort. Als bij de eindrekening blijkt dat de servicekosten te hoog waren, krijgen huurders het verschil teruggestort.’

Xior had de huidige bewoners ook kunnen sommeren te vertrekken in plaats van ze een nieuw contract aan te bieden, zegt Van der Leij. ‘We hebben er alles aan gedaan om ze hier te kunnen laten wonen. We hadden ook de leegstandswet-contracten kunnen opzeggen, dan is per 1 maart iedereen weg. Dat was makkelijker geweest voor ons, maar dat hebben we niet gedaan. Iedereen mag blijven, maar dan moeten ze wel gaan betalen wat het kost.’

Ziekenhuiswit

In een woonkamer met regenboogkleuren op de muur vertellen bewoners hoe zij tegen de renovatie aan kijken. ‘De hele keuken gaat eruit, inclusief onze zelfgemaakte bar. Alles wordt helemaal wit. Net een ziekenhuis’, aldus een bewoner. Het is onderdeel van het concept van Xior. Een concept waar veel onduidelijkheid over is. ‘Mogen we nu wel of niet mensen laten hospiteren in de toekomst?’ Van der Leij zegt in een reactie dat hospiteren inderdaad verleden tijd is; Xior bepaalt wie in welke kamer komt.

De huurprijs is de grootste doorn in het oog van de studenten. ‘Ik heb een kamer van 25 vierkante meter’, vertelt één van de bewoners in de regenboogkamer. ‘Eerst betaalde ik 410 euro per maand, vanaf januari wordt het 513.’ Een ander gaat 110 euro per maand meer betalen. ‘Dat wordt meer lenen dus. Maar eigenlijk vind ik het te veel, dus ik weet niet of ik blijf.’

De Duivendaalbewoners krijgen weinig tijd om na te denken over de nieuwe voorwaarden. Zondagavond 16 december ontvingen ze het nieuwe contract. Ze hebben tot 23 december om dat te ondertekenen. Als ze dat niet doen, moeten ze uiterlijk op 1 maart hun kamer uit zijn.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.