Wetenschap

Kliekjeskookcompetitie gaat van start

Kook iets creatiefs met kliekjes. Dat is de opdracht van de wedstrijd die dinsdag 18 december van start gaat voor medewerkers en studenten van WUR. Het doel is om samen minder voedsel te verspillen.
Tessa Louwerens

© Shutterstock

Per persoon gooien we elk jaar 41 kilo eten weg’, zegt Toine Timmermans, Program manager sustainable food chains van Wageningen Food en Biobased Research. ‘Dat is een keuze. Als we dat niet meer willen, kunnen we er vandaag nog mee stoppen.’ Timmermans strijdt al 18 jaar tegen voedselverspilling. ‘Ik kwam er al vrij snel achter dat je met enkel wetenschap en kennis het voedselverspillingsprobleem niet kunt oplossen.’ Mensen moeten zich er niet alleen bewust van zijn maar ook actie ondernemen, want zo’n 40 procent van de voedselverspilling ligt volgens Timmermans bij de consument. ‘Het is helemaal niet zo moeilijk. Als je goed plant wat je koopt, op maat kookt, jezelf aanwent de restjes echt op te eten en je niet laat afschrikken door de uiterste houdbaarheidsdatum, dan ben je al een heel eind. Iedereen kan dat, maar dan moeten mensen het wel willen.’ Als we minder verspillen heeft dat volgens Timmermans ook een grote impact voor het klimaat. ‘Zo’n 6 procent van de CO2-uitstoot is het gevolg van verspild voedsel. Maar daar heeft niemand het over.’

Initiatief

Uit onderzoek blijkt volgens Timmermans dat het goede voorbeeld geven een succesvolle manier is om mensen hun gedrag te laten veranderen. Vandaar nu dit initiatief. De wedstrijd, die tot half januari doorloopt, is de aftrap voor een grote landelijke campagne die begin volgend jaar van start gaat en onderdeel uitmaakt van de beweging Samen tegen voedselverspilling. De deelnemers mogen hun creativiteit de vrije loop laten en vervolgens met de hashtag #samenminder een foto delen van hun kliekjescreatie op social media. Degene met het meest inspirerende recept (volgens de jury onder leiding van Toine Timmermans) krijgt een pakket uit het schap van Verspilling is verrukkelijk. Meer informatie over de competitie staat op wur.nl/samenminder.

De beweging Samen tegen voedselverspilling bestaat uit een groot aantal bedrijven, kennisinstellingen (waaronder WUR), maatschappelijke organisaties en de overheid. Timmermans: ‘Omdat we geloven in ‘practice what you preach’ hebben alle huidige partners een dergelijk initiatief opgezet voor hun medewerkers. WUR draagt als organisatie uit minder voedsel te willen verspillen, dan moeten we daar ook verantwoordelijkheid in nemen. Zo zijn we tevens begonnen om bij de eigen catering te meten wat er weggegooid wordt.’

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.