Student
Studentenleven

Speeltuin voor sociaal ondernemerschap

Ondernemen leer je niet uit een boek, maar door het te doen. Dat is de filosofie van Enactus, een wereldwijd studentenplatform voor sociaal ondernemerschap. De Wageningse afdeling timmert al aardig aan de weg. ‘We willen het gemakkelijker maken om bedrijfjes op te zetten die impact hebben.’
Luuk Zegers

Oprichter Koen van den Berg en voorzitter Simone Penris van Enactus in het voormalige Unitas-pand, waar mensen met een beperking onder begeleiding plastic recyclen. Foto Sven Menschel

In de keuken van het voormalige Unitaspand aan de Generaal Foulkesweg maken vijf mensen met een verstandelijke beperking plastic afval schoon, versnipperen het, en smelten het om tot balken. Later worden daar weer balkonmeubels van gemaakt. ‘Zo helpen we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk en zorgen we tegelijkertijd dat gebruikt plastic een nieuw leven krijgt’, vertelt masterstudent Bioinformatics Koen van den Berg (21). Hij is een van de oprichters van de Wageningse tak van Enactus en tevens de trekker van dit Enactus-project, dat UniPlastic heet.

Als een project goed loopt, kan het een aparte onderneming worden

WK sociaal ondernemen

Enactus is een non-profitorganisatie die actief is in studentensteden in 36 landen. Bijna alle Nederlandse studentensteden hebben al jaren een lokale afdeling. Van den Berg en andere WUR-studenten richtten in de zomer van 2017 de Wageningse tak op. De afdelingen hebben onderling contact en helpen elkaar. Ook nemen ze het één keer per jaar tegen elkaar op in de nationale competitie. De winnaar daarvan gaat naar het Enactus-WK. Inmiddels heeft Enactus Wageningen 31 leden die samen diverse ideeën hebben voor duurzame bedrijfjes. Drie daarvan hebben al geresulteerd in concrete projecten, zoals UniPlastic.

Het is niet zo dat Wageningse studenten met ondernemingsdrang voorheen nergens terechtkonden, zegt Van den Berg. ‘Er is natuurlijk StartHub, maar die focust vooral op het helpen van masterstudenten en PhD’ers om winstgevende ondernemingen op te bouwen. Wij richten ons op bachelorstudenten en sociaal ondernemerschap.’ Leren ondernemen moet laagdrempelig zijn, vult Simone Penris (21), masterstudent Food Technology en huidige voorzitter van Enactus, hem aan. ‘We zijn een soort speeltuin om te leren ondernemen. Het is niet erg als iets een keer niet lukt, want juist van fouten kun je leren.’

Insectenbrownies

Elke donderdagavond komen de leden van Enactus bijeen in stadshuiskamer Thuis om te kijken hoe ze hun projecten naar een nieuw level kunnen tillen. Het doel van die projecten: impact maken. ‘Impact op sociaal gebied of duurzaamheid bijvoorbeeld’, zegt Van den Berg. Zo proberen de studenten achter Insect Impact om het eten van insecten toegankelijker te maken door bakpakketten voor meelwormbrownies te ontwikkelen. ‘Het idee is dat insecten een relatief duurzame bron van proteïne zijn vergeleken met vlees, maar dat het mensen het nog eng vinden om insecten te eten’, zegt Penris. ‘Door er browniemix van te maken, kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met insecten als voedsel.’

Het derde project, Locus, probeert twee problemen tegelijk op te lossen: kamernood en eenzaamheid. Penris: ‘Veel ouderen zijn eenzaam, en veel studenten hebben moeite om een kamer te vinden. Locus fungeert als matchmaker en koppelt kamerzoekende studenten aan eenzame ouderen.’ Locus zoekt nog naar de juiste aanpak, maar er is er al één match gemaakt: een WUR-student woont sinds 1 december in bij een oudere man.

‘Enactus Wageningen is pas net bezig en nog niet heel groot’, zegt Van den Berg. ‘Bij andere steden zie je dat als een project goed gaat lopen, het zich op den duur afkoppelt van Enactus en een aparte onderneming wordt. Dat is natuurlijk het ultieme doel: dat je iets neerzet dat duurzaam is en dat blijft draaien.’ LZ

Kijk voor meer informatie opwww.enactuswageningen.nl.

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.