Organisatie

Weer geen Europese ERC-beurs voor WUR

Nederlandse universiteiten krijgen dit jaar 19 consolidator grants van 2 miljoen euro van de European Research Council (ERC). Wageningen krijgt opnieuw geen ERC-beurs. WUR gaat cursussen organiseren om de score op te krikken.
Albert Sikkema,Hoger Onderwijs Persbureau

© Sam Rentmeester

De consolidator grants van ERC (beurzen) zijn bedoeld voor goede wetenschappers die na hun promotie zo’n zeven tot twaalf jaar hebben gewerkt en met deze beurs hun onderzoeksgroep kunnen versterken. In de afgelopen vijf jaar wisten de Wageningse onderzoekers Jasper van der Gucht, Wouter Peters, Louis de Smet en Christa Testerink deze ERC-beurs in de wacht te slepen.

Testerink nam de beurs eigenlijk mee vanuit de Universiteit van Amsterdam, maar daar tegenover staat dat Elise van Nederveen Meerkerk met haar ERC consolidator beurs vertrok naar de Universiteit Utrecht.

Weinig voorstellen

Met een score van 4 beurzen uit 17 aanvragen doet WUR het helemaal niet slecht, zegt Henrieke de Ruiter van Corporate Strategy & Accounts, want daarmee is het Wageningse percentage toegekende beurzen twee keer zo hoog als het gemiddelde. Maar Wageningse onderzoekers dienen relatief weinig voorstellen in bij de European Research Council. Dat geldt niet alleen voor de consolidator grant (voor gevorderden), maar ook voor de advanced grant (de middengroep) en de starting grant (voor beginners) van ERC.

ERC honoreert vooral voorstellen voor risicovol onderzoek dat in meerdere wetenschapsgebieden en economische sectoren is toe te passen

Bovendien ligt de slagingskans van de starting grants ook nog eens lager dan het gemiddelde. De Ruiter: ‘Het is belangrijk om te weten waar de ERC op selecteert. Zo honoreert ERC vooral voorstellen voor risicovol onderzoek dat in meerdere wetenschapsgebieden en economische sectoren is toe te passen. Daarmee legt ERC andere accenten dan NWO, die meer het accent legt op de haalbaarheid van het onderzoek.’

Cursussen

Daarom heeft de raad van bestuur besloten dat er cursussen moeten komen voor Wageningse onderzoekers om tot meer en betere onderzoeksvoorstellen te komen voor ERC. Zo is er op 6 december een cursus voor onderzoekers die een consolidator grant van ERC willen binnenhalen. ‘Er komen echter maar zeven mensen’, zegt De Ruiter. Op 5 maart komt er een cursus voor de advanced grant en op 18 april worden de voorwaarden en attentiepunten uitgelegd van zowel de starting als de consolidator grant. Voor de laatste twee cursussen kunnen onderzoekers zich nog aanmelden bij De Ruiter.

Met 19 van de 291 ERC-beurzen staan de Nederlandse universiteiten deze keer op de zesde plaats van de toekenningen per land. Aan de top staat nog altijd het Verenigd Koninkrijk (55 beurzen), gevolgd door Duitsland (38 beurzen) en Frankrijk (32 beurzen).

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.