Wetenschap
Onderzoek

LEB-fonds geeft promovendi steuntje in de rug

Het LEB-fonds heeft de afgelopen 100 jaar zo’n 2 miljoen euro uitgegeven aan Wagenings onderzoek en studiereizen van promovendi. Tijd voor een bescheiden feestje, in de vorm van een foto en een nieuwe website.
Albert Sikkema

Het bestuur van het LEB-fonds, ©Guy Ackermans Niet veel mensen zullen het LEB-fonds kennen, vernoemd naar het Landbouw Export Bureau dat Nederland in de Eerste Wereldoorlog oprichtte om de handel met de buurlanden tijdens de oorlog te bevorderen. Toen in 1918 de vrede werd getekend, zat er 280 duizend gulden in het LEB-fonds. Dat geld rendeerde de afgelopen 100 jaar zo goed dat Wageningse onderzoekers er nog steeds de vruchten van plukken.

750 euro

Het LEB-fonds honoreert jaarlijks zo’n zestig aanvragen van promovendi, postdocs en buitenlandse gastmedewerkers van WUR voor een studiereis of buitenlands congres. Ze krijgen maximaal 750 euro voor reis- en verblijfskosten, zegt Wim Heijman, hoogleraar Regionale Economie en secretaris en penningmeester van het fonds. Hij beheert het vermogen – circa 2 miljoen euro – van het fonds, dat jaarlijks een rendement geeft van zo’n 60.000 euro.

Summer School

Meteoroloog Imme Benedict was vorig jaar een van de gelukkigen. Ze wilde deelnemen aan een summer school over het maken van klimaatmodellen in Zwitserland. ‘Een dure bijeenkomst’, zegt de promovendus, ‘maar wel precies op mijn vakgebied, met allemaal kopstukken waarvan ik de artikelen had gelezen.’ Gelukkig vergoedde het LEB-fonds de helft van de kosten. ‘Fantastisch, je spreekt een week lang interessante mensen. Nu weet ik beter wat de state of the art is in mijn vakgebied.’

Terpen

Vroeger stak het LEB-fonds ook geld in Wagenings onderzoek. Zo ging er geld naar archeologisch onderzoek aan Groningse en Friese terpen, naar een vierdelig boek over Javaanse dagvlinders, naar studies naar het verband tussen grondwaterstand en gewasopbrengst, en naar onderzoek voor verhoging van de melkproductie van Fries rundvee. Met die onderzoekfinanciering is het fonds gestopt.

Zetje

Het bestuur van het LEB-fonds bestaat uit vijf Wageningse hoogleraren. Naast Heijman zijn dat Ivonne Rietjens (voorzitter), Marcel Dicke, Imke de Boer en Remko Uijlenhoet. Het fonds doet alleen aan cofinanciering, de leerstoelgroep moet de andere 50 procent bijdragen. ‘Soms hebben jonge mensen net even een zetje nodig om een onderzoekprestatie te leveren’, zegt Heijman. ‘Daarom kiezen we tegenwoordig voor een kleine beurs voor een groot aantal jonge onderzoekers.’

Zuivering

Zo kreeg milieutechnoloog Wei-Shan Chen in 2015 een beurs om zijn onderzoek te presenteren op een groot congres over afvalwaterzuiveringstechnieken in Chili. De promovendus had een bestaande zuiveringsmethode aangepast, met betere resultaten. ‘Het was baanbrekend, maar niemand geloofde het nog.’ Tijdens de conferentie bouwde hij belangrijke contacten op, waarmee hij nu samenwerkt om stedelijk afval om te zetten in nuttige stoffen voor landbouw en industrie.

Foto

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan ging het bestuur van het LEB-fonds vandaag op de foto. Bovendien presenteert het LEB-bestuur een nieuwe website. Daarop vertellen studenten en promovendi wat ze met de bijdrage van het LEB-fonds hebben gedaan en staat op een wereldkaart aangegeven waar de jonge onderzoekers allemaal zijn geweest. Een beetje meer publiciteit kan geen kwaad, zegt Heijman. ‘We hebben net genoeg aanvragen; we hoeven maar zelden iemand teleur te stellen.’ De aanvragen worden behandeld door het Universiteitsfonds Wageningen.

De nieuwe website is in aanbouw, meer informatie vind je hier

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.