Wetenschap
Nieuws
Onderzoek

Unifarm krijgt nieuw kassencomplex

De onderzoekskassen van Unifarm op de Wageningse campus worden vernieuwd. Het komende jaar wordt een nieuwe kas van 4000 vierkante meter achter Radix gebouwd, daarna worden de bestaande kassen – 10.000 m2 - vervangen.
Albert Sikkema

©Unifarm

Allereerst gaat kassenbouwer Bosman Van Zaal een gesloten kas bouwen met 63 compartimenten met een ‘hoog inperkingsniveau’. Dat houdt in dat er veel veiligheidsmaatregelen worden getroffen. In deze kassen gaat WUR onderzoek doen met bijvoorbeeld genetisch gemodificeerde gewassen en plantenziekten. Door de bouwtechnische eisen kunnen plantendelen en plantenziekten niet ontsnappen en kunnen de proeven onder volledig gecontroleerde omstandigheden plaatsvinden in de nieuwe kassen. ‘Alle compartimenten krijgen een eigen toegangssluis, koeling en verwarming’, zegt Dolf Straathof, hoofd van Unifarm.

Naast een veilige wordt dit een energiezuinige onderzoekkas, zegt Straathof. De nieuwe kas maakt gebruik van warmte-koudeopslag, LED-licht en dubbel glas. ‘Ons doel is dat we geen aardgas meer gebruiken om de kas te verwarmen. Dat is een uitdaging, want dan moeten we de kassen ’s winters verwarmen met een laag-temperatuurnet van zo’n 50 graden. Als het buiten tien graden vriest, heb je nu nog water van hogere temperaturen nodig om de kas warm te houden. Daarom gebruiken we ook dubbel glas.’ De bouw van deze kas gaat in juni volgend jaar van start. In de zomer van 2020 moet-ie klaar zijn.

Installaties

Vanaf 2020 worden stapsgewijs de bestaande kassen achter Radix vervangen. Die kassen, die in 2002 zijn gebouwd, voldoen niet meer aan strengere wet- en regelgeving en zijn verouderd. ‘De luchtbehandelingsinstallaties hangen nu vaak boven in de kas, waardoor er schaduw is in een deel van de kas’, zegt Straathof. ‘Dat is ongunstig als je proeven doet. In de nieuwe kassen komen de installaties laag bij de grond buiten het teeltcompartiment, zodat ze geen invloed hebben op de lichtinval op de planten en de kassen makkelijker zijn te reinigen na een proef.’

Ons doel is dat we geen aardgas meer gebruiken om de kas te verwarmen. Dat is een uitdaging.

Dolf Straathof, hoofd Unifarm

De komende jaren wordt steeds een deel van de kassen vernieuwd, waarbij het onderzoek naar andere kassen wordt verplaatst. Over 7 jaar moet er 14.000 m2 aan nieuwe kassen op de campus staan. Dan stoot WUR de kassen op de locatie Nergena, nabij Bennekom, af. Dat kassencomplex is ruim 4000 vierkante meter groot.

Ingewikkeld

De nieuwbouw telt vier fasen die stuk voor stuk worden aanbesteed. De eerste aanbesteding duurde langer dan verwacht, zegt Straathof. ‘Er zijn zo’n tien grote kassenbouwers in Nederland. Allemaal willen ze wel bouwen, maar dit is een kleinschalig en ingewikkeld project waarvoor ze hun beste mensen nodig hebben. Maar die mensen zitten heel vaak op grote projecten in het Midden-Oosten en China, want de kassenbouw is booming business.’

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.