Student
Nieuws
Onderwijs

WUR is wéér de beste volgens Keuzegids

Studenten zijn in Wageningen nog altijd zeer tevreden met het onderwijs. Ondanks de groei, die bij andere universiteiten tot lagere scores leidde, is Wageningen University & Research voor de veertiende keer op rij uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland.
Luuk Zegers

© Marte Hofsteenge

Dat blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2019.

Volgens Rector magnificus Arthur Mol is het een unieke prestatie. ‘Mensen hier beginnen het gewoon te vinden, maar het is natuurlijk buitengewoon. Dat je veertien keer op rij wordt gekozen tot beste onderwijsuniversiteit voor bacheloropleidingen. En niet alleen op basis van wat studenten vinden, maar ook volgens de accreditatiepanels. Goed nieuws voor ons, en tegelijk een mooie uitdaging voor de andere universiteiten om die reeks toch een keer te doorbreken.’

Dit jaar kent de Keuzegids 71 topopleidingen; 13 daarvan zijn Wagenings. Plantwetenschappen (98) en Bos- en Natuurbeheer (94) zijn de beste twee opleidingen in heel Nederland. Moleculaire Levenswetenschappen (86) staat in Wageningen op de derde plaats. De laagst scorende studies in Wageningen zijn alsnog goed voor een score van 70 en zijn dus ‘een prima keuze’ volgens de Keuzegids. Dat zijn Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning en Gezondheid en Maatschappij.

Door de mand

‘Je ziet dat we ondanks de groei van studenten en de achterblijvende financiering toponderwijs blijven verzorgen’, aldus Mol. ‘De twee beste opleidingen van heel Nederland zijn Wageningse opleidingen. Maar ook de andere opleidingen doen het goed: geen enkele opleiding valt door de mand. Daar kan je alleen maar trots op zijn als rector, en dat ben ik dan ook. De basiskwaliteit ligt heel erg hoog.’

Daar kan je alleen maar trots op zijn als rector, en dat ben ik dan ook

Rector magnificus Arthur Mol

Hoe verklaar je dat succes? ‘We geven het onderwijs veel aandacht, financieren het goed, betrekken studenten intensief bij de opleiding en er is een enorme commitment van docenten. Dat zijn onze succesfactoren’, zegt Mol.

Verbeterpunten

Toch zijn er ook verbeterpunten. De Nationale Studenten Enquête, waarop de Keuzegids zich deels baseert, liet onlangs zien dat de waardering voor studieplekken en de Engelse taalvaardigheid van docenten is gedaald. In de Keuzegids uitte zich dat in een daling van de totale score van 76 vorig jaar naar 74 nu. Ook had de universiteit vorig jaar iets meer topopleidingen: 14. De raad van bestuur werkt aan oplossingen.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.