Student
Nieuws
Studentenleven

Veilig de winter in? Haal gratis fietslampjes

Heb je geen fietsverlichting, of zijn je lampjes stuk? Donderdagavond kun je gratis je fietslamp laten repareren of nieuwe lampjes krijgen vlakbij sterflat Hoevestein.
Luuk Zegers

© Shutterstock

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar vaak geen werkende fietsverlichting hebben. Ook regelen ze vaak geen vervangende verlichting en laten ze hun fietslampen niet snel repareren. Om veilig fietsen een beetje makkelijker te maken, organiseert Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland de Light It Up! campagne. In totaal worden er zo’n veertig verlichtingsacties gehouden in Gelderland en Overijssel.

Onveilig én een dure grap

‘Veilig verkeer begint bij jezelf’, zegt wethouder Duurzame Mobiliteit Peter de Haan. ‘Goede fietsverlichting is niet alleen voor jezelf van belang, maar net zo belangrijk voor je mede-weggebruikers.’

Voorzitter van Student Alliance Wageningen (SAW) Nick Ligthart fietste zonder werkende verlichting. Een paar weken terug werd hij daarvoor op de bon geslingerd. ’Dat kost 55 euro. Daar zit je als student natuurlijk niet op te wachten.’ Het voorval inspireerde hem wel om met de SAW aandacht te besteden aan fietsverlichting. ‘Wij vinden het belangrijk dat studenten op een veilige manier mobiel zijn. Ook ’s avonds en ’s nachts moet je veilig op de fiets kunnen stappen.’

SAW helpt donderdagavond met het uitdelen van fietslampjes. Na donderdag zorgt de studentenvakbond ervoor dat studenten voordelig fietslampjes kunnen kopen in de Study Store in Forum. Ligthart: ‘Die kosten vier euro. Dat is een stuk voordeliger dan zo’n boete van 55 euro.’

Deze donderdag (15 november) staat er een Light It Up! team bij Asia Plaza (Hoevestein 217). Tussen 17.00 en 20.00 kun je daar terecht om gratis je kapotte lamp te laten repareren, of nieuwe lampjes cadeau te krijgen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.