Wetenschap
Onderzoek

Vier miljoen voor Wagenings roboticaonderzoek

NWO financiert het Wageningse onderzoeksprogramma Flexcraft, dat robots wil ontwikkelen voor de agrofoodsector. NWO steekt 2,9 miljoen euro in het programma, deelnemende bedrijven nog eens 1,3 miljoen.
Albert Sikkema

© Shutterstock

Het onderzoeksprogramma Cognitive Robots for Flexible Agro Food Technology (Flexcraft) staat onder leiding van Eldert van Henten, hoogleraar Agrarische Bedrijfstechnologie in Wageningen. Zijn groep wil nieuwe robotica ontwikkelen om bijvoorbeeld appels te plukken – maar dan alleen de rijpe appels – en kipfilet in te pakken. Nu verpakken slachthuismedewerkers de kipfilet in koelcellen. Dat is geen prettig werk. Bovendien is mensenwerk minder hygiënisch dan gebruik van een robot, aldus de onderzoekers.

De nieuwe robots moeten van vele markten thuis zijn, stellen de robotica-experts. De machines moeten doorhebben wat voor voedingsmiddelen ze waarnemen, in welke toestand die zich bevinden, en hoe je ze moet aanpakken en behandelen. Ook moeten de robots kunnen omgaan met de grote variatie aan producten, van uiteenlopende vorm, grootte, kleur en hardheid.

Innovatie

NWO kende de onderzoekfinanciering op 8 november toe tijdens haar jaarlijkse innovatiecongres. Het onderzoek wordt betaald uit het Perspectiefprogramma. Dat financiert onderzoek dat ‘bijdraagt aan technologische innovatie met potentiële economische impact voor Nederland’.

NWO financierde in totaal zes Perspectief-programma’s. Bij twee andere toegekende programma’s, LettuceKnow en Electrons to Chemical Bonds, is WUR betrokken als deelnemer. Harry Bitter, hoogleraar Biobased Chemistry and Technology van WUR, neemt deel aan Electrons to Chemical Bonds (EC2B), dat moleculen gaat bouwen met duurzame elektriciteit. En zes plantenwetenschappers uit de groepen Biosystematiek, Plantenfysiologie, Bio-informatica, Genetica, Plantenveredeling en Moleculaire Biologie zijn projectleider of onderzoeker bij het programma LettuceKnow. Dat programma wil sla en andere bladgroenten ontwikkelen die gedijen onder extreme milieuomstandigheden, zoals droogte, hitte en verzilte bodem.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.