Student
Het echte werk

Bodems scannen in Kenia

Wie? Teun Fiers, masterstudent Earth and Environment en Climate StudiesWat? Stage bij SoilCaresWaar? Nairobi, Kenia
Evelien Castrop

‘Ik ben nu bijna vijf weken in Nairobi voor mijn stage bij SoilCares. In een week gebeuren er soms al zo veel nieuwe dingen dat het bijna niet bij te houden is.

Mijn stageplek is bij een jong groeiend Wagenings bedrijf dat zich bezighoudt met het analyseren van bodems via sensortechnologie en spectroscopie. Ik doe twee masters, waarbij ik natuurwetenschappelijke en sociaalwetenschappelijke aspecten combineer. Die komen hier ook allebei in terug.

Goed Engels

Het bedrijf analyseert onder meer bodems met een draagbare bodemscanner. We hebben een app die met de bodemscanner synchroniseert en vertelt wat de status is van je bodem en wat je moet doen om je bodem te corrigeren. De sociaalwetenschappelijke kant van mijn stage gaat over de manier waarop mensen omgaan met de technologie, de verspreiding van kennis, de invloed van de overheid en de rol van SoilCares zelf. De technische vragen, over de werking van de bodemscanner, sluiten juist goed aan bij mijn andere master.

Ik woon samen met twee collega’s in Kikuyu, een soort voorstadje van Nairobi. Het stadje oogt nogal landelijk, met zijn onverharde wegen en ezelkarren overal. Wij vinden dat vreemd voor een stedelijke omgeving, maar het is gewoon de manier waarop dingen hier nog geregeld zijn. Verder spreekt iedereen hier redelijk goed Engels; in elk geval zo goed dat ik er overal mee uit de voeten kan. Een vriend van mij loopt aan de andere kant van Nairobi stage. Het is af en toe wel fijn om Nederlands met elkaar te praten.

Halve marathon

Om mensen te ontmoeten ben ik laatst naar Bijbelstudie gegaan in een plaatselijk buurthuis. Dat is eigenlijk een soort ontmoetingsplek en een leuke manier om mensen te leren kennen. Verder heb ik hier laatst een halve marathon gelopen en ben ik samen met Afrikaanse collega’s op safari geweest. Grappig genoeg waren ze zelf nog nooit in het nationale park geweest, dat hier tegen Nairobi aanligt. Je kunt het vergelijken met Nederlanders die nooit naar de Kinderdijk of de Keukenhof gaan, tot ze een buitenlander op bezoek krijgen.

Ik doe hier bijna alles met het openbaar vervoer. Vergeleken met Nederland is dat heel hectisch en chaotisch, maar ook efficiënt. Als je hier het busje mist of er niet meer bij past, pak je het volgende busje en die gaat over 5 minuutjes. In Nederland zou je zomaar een half uur moeten wachten.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.