Wetenschap

Dineren voor de wetenschap

Een bijzonder pop-uprestaurant opent op donderdag 8 en vrijdag 9 november zijn deuren in Wageningen. Wie er gaat dineren, wordt geobserveerd door wetenschappers. Die hopen met het experiment vast te stellen hoe fooddesign – waaronder de vorm, kleur en geur van eten – het eetgedrag beïnvloedt.
Tessa Louwerens

© Shutterstock

All You Can Eat Enough, zoals het pop-uprestaurant heet, is een project van Katja Gruijters, oprichter van Stichting Feed Your Mind, in samenwerking met WUR-hoogleraar Kees de Graaf van Humane Voeding. ‘Vanuit de wetenschap is er veel bekend over hoe bepaalde eigenschappen van voedsel en de omgeving effect hebben op eetgedrag’, vertelt de Graaf. Op basis van deze wetenschappelijke kennis heeft Gruijters een zesgangendiner ontworpen dat 8 en 9 november wordt aangeboden aan honderd genodigden in ProefLab Wageningen, aan de Diedenweg.

In het kleinschalige onderzoek wordt gekeken hoe mensen reageren op bijvoorbeeld de kleur en vorm van voedsel of op het gebruikte servies, vertelt De Graaf. Maar hij wil daarover niet te veel in detail treden, omdat dit de resultaten van de studie kan beïnvloeden.

Als we beter weten hoe we eetgedrag kunnen sturen, kunnen we mogelijk zorgen dat consumenten gezondere keuzes maken, denkt Gruijters. Daarnaast hoopt ze dat het onderzoek naar eetgedrag helpt om voedselverspilling te verminderen. Het idee is om volgend jaar een vervolgonderzoek op te zetten met duizend mensen.

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.