Student
Onderwijs

Verbeterpunten voor Wagenings onderwijs

Hoewel de universiteit weer een prachtige beoordeling krijgt in de Nationale Studenten Enquete (NSE), daalt de waardering van Wageningse studenten voor de studieplekken en de Engelse taalvaardigheid van docenten. De raad van bestuur wist ervan en werkt al aan oplossingen.
Albert Sikkema

©Guy Ackermans

De jaarlijkse studentenenquête, waarin de studenten het onderwijs en de onderwijsvoorzieningen van de universiteit beoordelen, bevat weer veel hoge cijfers voor de universiteit. Vrijwel alle opleidingen en voorzieningen in Wageningen worden beter beoordeeld dan het landelijk gemiddelde en Wageningen scoort – voor de zoveelste keer – veruit het beste van alle universiteiten.

Studieplekken

Maar er zijn ook een paar minpunten. De waardering van studenten van de studieplekken – zowel het aantal als de kwaliteit – daalt de laatste jaren met 0,15 punt, blijkt uit de enquête. Bovendien waarderen de studenten de Engelse taalvaardigheid van de docenten de laatste jaren iets lager (min 0,07), net als de ICT-voorzieningen (-0,11) en de digitale leeromgeving (-0,07).

Onderwijsgebouw

De raad van bestuur heeft maatregelen genomen om de minpunten te verbeteren, schrijft het bestuur aan de WUR Council. ‘We zijn op dit moment al bezig om het aantal afstudeerwerkplekken te vergroten’, licht rector Arthur Mol toe. Verder verwacht Mol dat het derde onderwijsgebouw op de campus, dat in voorbereiding is, meer en betere studieplekken zal opleveren.

Taalvaardigheid

Wat betreft de Engelse taalvaardigheid ‘zijn we systematisch bezig om alle docenten en ondersteunend onderwijspersoneel een test te laten afnemen’, aldus de rector. Op basis van die test kijkt de universiteit of de docenten een taalcursus nodig hebben. De docenten van de Environmental Sciences Group hebben allen een test gedaan, momenteel loopt de test bij de Animal Sciences Group.

Verder werkt de universiteit aan een nieuwe digitale leeromgeving, ELS. Die moet de oude leeromgeving, Blackboard, vervangen. Mol verwacht dat het nieuwe systeem volgend jaar kan worden geïntroduceerd. ‘We zijn met de laatste beoordeling bezig.’

Felicitatie

Ondanks deze verbeterpunten mag de universiteit trots zijn op de hoge waardering van de studenten in de enquête, zegt Mol. ‘Dat leverde zelfs een persoonlijke felicitatiebrief op van landbouwminister Carola Schouten aan mij. Die felicitatie geef ik natuurlijk graag door aan alle betrokkenen op de universiteit.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.