Organisatie

Kop of munt-machine in The Spot

Het slaan van de jubileummunt gaat gepaard met de presentatie van een nieuw gadget van De Munt: de kop of munt-machine. Het vijf meter hoge ding blijft zes weken in Orion staan.
Roelof Kleis

De kop of munt-machine (flip a coin in het Engels) is een vijf meter hoge gazen kolom (een soort fluitje) dat op een platform van 2,5 meter breed staat. Op de bodem van de beker ligt een grote munt van 0,5 meter in doorsnee. In het platform zijn computerschermen geplaatst, waar de speler een dilemma moet voorleggen. Met een druk op de knop wordt de munt opgegooid en geeft uitsluitsel.

Levenskeuzes

‘De dilemma-machine brengt op een ludieke manier onze jubileummunt onder de aandacht’, zegt Door van der Sloot van het 100 jaar-organisatiebureau. ‘Dat kan van alles zijn. Levenskeuzes als ga ik wel of niet trouwen, ga ik die studie wel of niet doen of trivialiteiten als wie betaalt het volgende rondje, jij of ik.’ De machine is een promotieproduct van De Munt. Volgens de geldmakers worden overal op de wereld munten opgegooid om uit dilemma’s te komen.

kop of munt-machine

Ook in de wetenschap speelt toeval een grote rol. Fundamentele natuurwetten worden geregeerd door toeval. Belangrijke ontdekkingen worden niet zelden bij toeval gedaan. Het eerste dilemma dat aan het spel wordt toevertrouwd, komt uit de koker van oud-minister (en alumnus) Jeroen Dijsselbloem. Het spel kan in The Spot worden gespeeld, maar ook overal elders in de wereld waar toegang tot internet is en een verbinding met de site van De Munt kan worden gelegd.

Slingerpers

De machine wordt ingeluid met de tweede officiele munt die vrijdag geslagen wordt. Bestuursvoorzitter Louise Fresco en Dijsselbloem gaan dat samen doen. De voormalige minister mag daarvoor alleen de officeel eerste jubileummunt maken. Dat slaan van die munten is op zichzelf al een evenement. De Munt verscheept voor deze gelegenheid de originele 2400 kilo zware slingerpers naar de campus. Dat gebeurt in een tent buiten Orion. De zware pers zou binnen door de vloer zakken.

De jubileummunten zijn nu al via de website van De Munt te bestellen. De uitlevering vindt na vrijdag plaats. Het personeel van WUR krijgt de 5-euro munt begin december als cadeau van de werkgever. Er zijn ook speciale uitvoeringen van de munt die honderden euro’s kosten. Zo is er een jubileumtientje die 380 euro kost. Wie het setje met drie gekleurde munten had willen aanschaffen, is al te laat. De 500 stuks zijn al uitverkocht.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.