Student

‘Zelfs voedsel vinden is een uitdaging’

Toen Ruth Ngadze uit Zimbabwe voor haar sandwich-PhD naar Nederland kwam, ontdekte ze dat er nogal wat dingen waren waaraan ze zich moest aanpassen.
Tessa Louwerens

Ruth Ngadze promoveerde op 10 oktober bij Food Quality and Design op haar onderzoek naar de verbetering van voedselzekerheid in zuidelijk Afrika met behulp van inheemse vruchten.

Stelling: Undertaking a sandwich PhD is like participating in a survival reality show.

‘Als sandwich-PhD’er werk je een deel van de tijd in je thuisland en deel in Nederland. Net als in een survivalrealityshow word je uit je comfortzone gehaald, weg van alles waaraan je gewend bent, en moet je leren overleven in een nieuwe omgeving. Hier woon ik in een kleine kamer aan de Bornsesteeg, zonder mijn vrienden en familie. Soms mis ik het comfort van thuis. Daar kan ik bijvoorbeeld mijn moeder of zus bellen als ik ze nodig heb. Die komen dan meteen naar me toe.

Er waren ook veel praktische uitdagingen, zoals fietsen. In Zimbabwe wordt de fiets niet gebruikt als vervoersmiddel, maar in Nederland fietst iedereen. Dus ik heb toen een hele goede en dure fiets gekocht. Helaas werd die kort daarna gestolen. Ik wist nog niet dat er zoiets als een “stationsfiets” bestaat. Zelfs simpele dingen zoals voedsel vinden zijn een uitdaging, omdat in de supermarkt alles in het Nederlands is en het niet altijd gemakkelijk is om te bepalen wat iets precies is.

Ook op academisch niveau moet je leren overleven. Je moet onafhankelijk zijn, vooral als je in het buitenland je veldwerk doet, omdat je leidinggevende er niet is om je hand vast te houden.

Dit is niet slecht, want deze uitdagingen helpen je ook om te groeien. Een vaardigheid die ik bijvoorbeeld in Nederland heb geleerd, is punctueel zijn. Ik moest wel, anders zou ik de bus missen of te laat komen voor een overleg. Er zijn dus zeker veel uitdagingen, maar het gaat vooral om hoe je daarmee om gaat, zodat je aan het eind van de show de overlever kunt zijn. En kunt promoveren.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.