Wetenschap
Onderzoek

Veredelingsbedrijven keren Nederland en WUR de rug toe

Veredelingsbedrijven verplaatsen hun R&D naar buiten Europa, of overwegen dat. WUR loopt daardoor onderzoeksopdrachten mis met de nieuwe veredelingstechniek CRISPR-Cas.
Albert Sikkema

© Sven Menschel

Dit staat in de nieuwste Resource, die vandaag verschijnt.

Het grootste Nederlandse handelshuis in pootaardappelen, HZPC, verplaatst zijn onderzoek met CRISPR-Cas naar buiten de EU, meldde vakblad Boerderij deze zomer. Ook het Duitse veredelingsbedrijf KWS, dat met name mais, suikerbieten, granen en aardappel veredelt, zal een deel van zijn R&D (research & development) verplaatsen van Europa naar de Verenigde Staten.

Het is het gevolg van het besluit van het Europees Hof deze zomer om de techniek CRISPR-Cas, waarmee heel gericht veranderingen kunnen worden aangebracht in het DNA van bacteriën, planten en dieren, onder de strenge wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (gmo’s) te laten vallen.

Complex

Veredelaars moeten voortaan aantonen dat ze het nieuwe ras zonder CRISPR-Cas hebben ontwikkeld. Dat is zeer complex. Bedrijven trekken hier inmiddels hun conclusie uit en willen hun R&D verplaatsen.

Directeur Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group zegt in Resource die verschuiving nu al te merken. Enkele bedrijven hebben hun onderzoeksopdrachten bij WUR op het gebied van CRISPR-Cas teruggetrokken in de laatste maanden, vertelt hij. Welke bedrijven het betreft en om hoeveel geld het ging, wil hij niet zeggen. Ook zijn er nu discussies gaande in de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen over de vraag of veredelingsbedrijven nog willen investeren in onderzoek met CRISPR-Cas, zegt Van den Ende, die bestuurslid is van deze topsector. Het zet de Nederlandse veredelingssector op achterstand, waarschuwt hij.

Lees het hele verhaal hier:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.