Student
Ondertussen in...

Ondertussen in… Brazilië

Jair Bolsonaro kreeg 46 procent van de stemmen in de eerste ronde van de Braziliaanse verkiezingen op 7 oktober. Deze ‘tropische Trump’ propageert de militaire dictatuur, vindt bescherming van de Amazone onnodig en wil misdaad en corruptie bestrijden met dubieuze middelen. PhD’er Carlos Alho hoopt dat de 30 miljoen mensen die in de eerste ronde…
Gina Ho

Presidentskandidaat Jair Bolsonaro op campagne. Tekst Gina Ho, Foto Shutterstock

Bolsonaro veroorzaakt conflicten in families

Carlos Alho uit Brazilië is promovendus bij de Soil Biology Group. Hij vertelt over de recente gebeurtenissen in zijn land.

‘Bolsonaro biedt makkelijke oplossingen voor complexe problemen en sommige mensen vinden dat fijn. Je wilt graag geloven dat de mensen die hem steunen gek zijn, maar ze staan op het punt hem tot president te maken, dus het wordt echt eng.

Ik praat met mijn internationale vrienden niet gemakkelijk over politiek – ik denk vaak dat het te confronterend is. Die houding is gebaseerd op mijn ervaringen in Brazilië; het land is gepolariseerd. Er zijn zelfs conflicten in families, waaronder de mijne. Ik had ruzie met mijn zwager omdat ik hem probeerde te laten inzien dat Bolsonaro gewoon geen optie is. En dan heb ik het nog niet eens over zijn homofobie, vrouwenhaat en racisme.

20 procent van de bevolking heeft in de eerst ronde niet gestemd. Dus hoewel Bolsonaro 46 procent van de stemmen kreeg, zijn er 30 miljoen mensen die nog moeten kiezen. In de tweede ronde kun je alleen kiezen tussen Bolsonaro en Fernando Haddad. Ik hoop dat mensen nu gemotiveerd zijn om voor de andere optie te stemmen.

Ik ben goed aangepast aan het Nederlandse leven – zelfs aan het weer. Maar ik denk nooit: ik woon nu hier, dus laat Brazilië maar zitten. Ik wil blijven doen wat ik kan vanaf hier, zoals in gesprek blijven met mijn familie. Als mijn zwager een bericht over Bolsonaro in de familieapp zet waarvan ik weet dat het nepnieuws is, dan ga ik daar tegenin. Ik ben de jongste in de familie en de enige die gaat promoveren, dus ze zien me als iemand om naar te luisteren. Maar het is wel moeilijker als je niet in de buurt bent. Toch probeer ik steeds de andere kant te laten zien en ze ervan te doordringen dat ze zich niet moeten laten manipuleren.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.