Student
Het echte werk

Boerenzoon in Brussel

Wie? Stijn Broekhuis (26), masterstudent Animal Sciences (Wageningen University) en European Animal Management (Purpan University, Toulouse Frankrijk)Wat? Stage bij het Europees Parlement als assistent van Europees parlementslid Annie Schrijer-PierikWaar? Europees Parlement, Brussel
Eva van der Graaf

‘Ik begeef me hier in het enorme Europese krachtenveld van ministers, commissarissen en Europarlementariërs. Ietwat ongemakkelijk loop ik hier rond. Ik heb me in deze positie weten te wurmen met een “niet-lullen-maar-poetsenmentaliteit”. Niet te bang zijn. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Als Twentse boerenzoon ben ik als een vis in het water in de agrarische sector. En als dubbele masterstudent met als vooropleidingen Diergeneeskunde in Gent en de HAS in Leeuwarden, heb ik denk ik ook genoeg agrarische kennis in huis. Ik ben vooral geïnteresseerd in de toekomstige perceptie en beleving van voedsel, beter bekend als het internationale voedselvraagstuk.

Melkveehouders

Ik heb mijn majorthesis geschreven over Policy limitations on food waste en er waren links met het Europese werkveld. Er leek mij geen betere plek om mezelf verder te ontwikkelen. Er is hier in mijn ogen een gebrek aan nuchter boerenverstand.

Het is mijn opdracht om in kaart te brengen wat de effecten zijn van het krimpende EU-budget voor Gemeenschappelijk Landbouwbeleid op de Nederlandse melkveehouders. Ik moet dit doen door “vrij te ondernemen”: niet bang zijn om in het diepe te duiken zonder de bestemming te weten. Ik kijk naar verschillende niveaus in de landbouwketen: producenten, lobbyisten, beleidsmakers, ministers en Europarlementariërs. Ik vind het erg interesant om al deze verschillende mensen te spreken, want van iedereen leer ik wel weer wat. Het is echt een unieke kans. Ik mag een halfjaar meekijken in de Champions League van de agrarische wereld.

Volksverhuizing

Het meest gekke dat ik tot nu toe heb meegemaakt is de beruchte volksverhuizing van het hele parlement van Brussel naar Straatsburg. Daar vindt elke maand de stemming plaats over dossiers waaraan maandenlang is gewerkt. Ik vond de sfeer echt niet te beschrijven, want het gaat daar in die zaal over Europees beleid, dus over miljarden euro’s.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.