Organisatie

Internationale promovendi vinden geen huis

Het huidige kamertekort in Wageningen raakt niet alleen studenten, maar ook buitenlandse promovendi met een beurs. Idealis geeft hen sinds mei van dit jaar geen voorrang meer bij de toewijzing van kamers en hun beurs is vaak te laag om particulier te huren.
Tessa Louwerens

Lerato Thakholi, promovendus Sociology of Development Change

Lerato Thakholi, een sandwich-promovendus bij de Sociology of Development Change Groep, is dakloos. Ze heeft geen kamer kunnen vinden via Idealis en heeft niet genoeg geld om iets te huren op de particuliere woningmarkt. ‘Al je hoop om je studie en de Nederlandse cultuur te omarmen, vervaagt al snel als je op Schiphol aankomt en je realiseert dat je geen thuis hebt. Ik heb geluk dat ik hier al mensen ken bij wie ik mag logeren.’

Afgelopen maandag organiseerde Thakholi in de Leeuwenborch een bijeenkomst over het huisvestingsprobleem. Twee andere internationale promovendi vertelden daar dat ze ook moeite hebben met het vinden van onderdak. Vertegenwoordigers van diverse PhD Councils waren ook aanwezig. Zij overwegen een enquête te houden om te inventariseren hoeveel promovendi getroffen zijn door het huisvestingsprobleem.

Pim van Hengel, medewerker van de afdeling PhD Services van WUR, herkent het verhaal van Thakholi. Hij kreeg al meer vragen van internationale promovendi die moeite hebben betaalbare huisvesting te vinden. ‘Met de ondersteuning voor internationale PhD’ers bij het vinden van woonruimte is op het moment triest gesteld. Alleen PhD-kandidaten met een NFP-beurs van het Nuffic hebben nog recht op woonruimte via Idealis. Tot mei 2018 deden alle beurspromovendi mee in die regeling, maar vanwege het kamertekort heeft Idealis in overleg met de universiteit deze voorrangsregeling geschrapt.’ De PhD’ers worden verwezen naar de particuliere woningmarkt, maar voor beurspromovendi is dat volgens Van Hengel geen optie. ‘Hun beurs is soms niet hoger dan het bedrag dat je bij bijvoorbeeld Short Stay Wageningen per maand aan huur kwijt bent.’

De raad van bestuur bekijkt momenteel hoe dit probleem kan worden opgelost, zegt woordvoerder Simon Vink. ‘Idealis moest vanaf september dit jaar duizend kamers beschikbaar hebben voor de nieuwe bachelor- en masterstudenten. Om dat te realiseren moesten promovendi vanaf mei dit jaar plaatsmaken voor de nieuwe studenten. Maar de promovendi moeten uiteraard wel gehuisvest worden.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.