Wetenschap
Landbouw

Vis en eend maken rijstteelt beter bestand tegen extreem weer

De combinatie van rijstteelt met visteelt, kroosvaren (azolla) en eenden is robuuster dan de rijstteelt in monocultuur. Dat concludeert Uma Khumairoh, promovendus bij Farming Systems Ecology, na onderzoek in Indonesië.
Albert Sikkema

©Shutterstock

Door de klimaatverandering nemen de extreme weersomstandigheden toe, wat leidt tot meer overstromingen en droogte in de wereld. Dat maakt landen als Indonesië kwetsbaar, constateert Khumairoh. Zware regenval en droogte tussen 2013 en 2016 hebben geleid tot een toename van de rijstimport in Indonesië, terwijl het land de op twee na grootste rijstproducent ter wereld is. De extreme weersomstandigheden leidden tot een toename van onkruiden, ziekten en plagen. Overschakelen naar een robuustere teelt lijkt daarom verstandig.

Khumairoh vergeleek de combiteelt van rijst, vis, kroosvaren en eenden met de reguliere en biologische rijstproductie in vier regio’s in Indonesië. De gangbare rijstproductie levert een hoge opbrengst onder gunstige klimaatomstandigheden, maar bij extreme weersomstandigheden daalt de productie fors.

Extreem weer

Khumairoh ontdekte dat de biologische rijstteelt weliswaar over de gehele linie minder produceert dan de gangbare teelt, maar de opbrengst daalde minder snel bij slecht weer. De combiteelt haalde de hoogste gemiddelde opbrengst. Onder gunstige omstandigheden leverde de combiteelt een opbrengst vergelijkbaar met de gangbare rijstteelt, maar bij extreme weersomstandigheden presteerde de combiteelt veel beter.

De combiteelt van rijst, vis, eenden en kroosvaren gebruikte, net als de biologische teelt, geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. In het complexe systeem leveren eendenpoep en kroosvaren de nutriënten voor de rijstteelt. Verder leiden de bewegingen van de vissen en eenden tot een betere stikstofopname door de wortels van de rijstplanten. Daardoor levert de combiteelt een goede rijstproductie. Bovendien zorgen de eenden en vissen voor een productieomgeving waarin de natuurlijke vijanden van rijstplagen zich kunnen vestigen. Daardoor is de combiteelt een stuk robuuster dan de monocultuur, concludeert de promovendus in het tijdschrift Nature Scientific Reports.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.