Wetenschap
Nieuws

CDA wil opheldering minister over legbatterij-ei uit Oekraïne

Hoe zit het precies met die toename van legbatterijen uit Oekraïne in de Europese Unie? Het CDA eist opheldering van ministers Carola Schouten en Sigrid Kaag.
Linda van der Nat

© Shutterstock

Het CDA stelt de vragen naar aanleiding van berichtgeving in Resource over de Oekraïense legbatterij-eieren in pasta, brood en gebak. Pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research legt in dat artikel uit hoe de toenemende import van goedkope legbatterij-eieren ervoor zorgt dat Europese pluimveehouders te maken krijgen met oneerlijke concurrentie.

Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Mustafa Amhaouch maken zich zorgen om deze ontwikkeling. Ze hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Geurts en Amhaouch willen weten hoeveel eieren en ei-producten in de Europese Unie worden geïmporteerd en of deze producten geproduceerd worden volgens Europese standaarden, zoals die voor dierenwelzijn. Volgens het CDA moeten geïmporteerde producten aan dezelfde eisen voldoen als in de EU geproduceerde producten. Ze willen weten hoe de minister ervoor gaat zorgen dat Oekraïne voor 2021 voldoet aan de Europese productiestandaarden voor eieren.

De schriftelijke vragen moeten binnen drie tot zes weken beantwoord worden.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.