Organisatie
Column

Zonnepark

‘GEEN ZONNEPARK AAN DE HAARWEG! NEE!’, staat er op een bord aan de, je raadt het al, Haarweg. Voor het geval de boodschap nog niet helemaal is aangekomen, staat eronder, in kleinere letters: ‘Bescherm het buitengebied!’ Het bord staat daar al een hele tijd, als stil protest tegen het plan om zonnepanelen te plaatsen op…
Vincent Oostvogels

Ik weet niet precies wat de status van het project is, en om eerlijk te zijn denk ik dat het binnen onze universiteitsmuren sowieso niet zo leeft. Ja, de studentenvakbond heeft wat gemopperd. Ze vinden dat eerst de daken van WUR-gebouwen vol gelegd moeten worden met zonnepanelen. Maar aan de koffietafel gaat de discussie er zelden over, en al helemaal niet over de fundamentele vraag achter deze zaak: welke rol is er voor het buitengebied weggelegd als we écht aan de slag gaan met de energietransitie?

Dat is jammer, maar niet helemaal onbegrijpelijk. Sommigen beschouwen de Leeuwenborch al als de periferie van de campus, en dan zijn de velden aan de Haarweg natuurlijk helemaal het onzichtbare achterland. Op één dag in het jaar na dan. Wanneer op de akker naast het beoogde zonnepark de jaarlijkse grondboorkampioenschappen worden gehouden, ziet het er zwart van de mensen. Dus als de plaatser van het bord zijn protest nog eens breed onder de aandacht wil brengen, moet hij woensdag 10 oktober zijn kans grijpen.

Hoe dan ook, het is de moeite waard om eens een blik te werpen op het L-vormige stuk grasland en de strook maisstoppels erachter. Een onbenullig perceeltje, maar symbool voor een discussie die best wat breder gevoerd mag worden.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.