Wetenschap

‘Ga op cursus vóór je een hond aanschaft’

Gedragsproblemen zoals agressie en ongehoorzaamheid zijn de belangrijkste oorzaken van ontevredenheid bij baasjes over hun hond. Dat concludeert Ineke van Herwijnen, onderzoeker bij Gedragsecologie. Baasjes in spé zouden volgens Van Herwijnen een verplichte pre-aanschafcursus moeten volgen.
Tessa Louwerens

© Shutterstock

Van Herwijnen en haar collega’s lieten voor de studie 977 hondeneigenaren een enquête invullen. Driekwart van de eigenaren was uitermate tevreden met de hond en een kwart was minder tevreden of ontevreden.

Agressie en ongehoorzaamheid van de hond zijn factoren die ertoe leiden dat baasjes minder tevreden zijn. De emotionele band met het dier en de activiteiten die baasje en hond samen ondernemen hebben minder invloed op de tevredenheid van de hondeneigenaar. Van Herwijnen: ‘Het is belangrijk dat we weten welke factoren ervoor zorgen dat iemand tevreden is. Want een tevreden baasje zorgt beter voor de hond en doet deze minder snel weg.’

Hondenschool

Een opmerkelijke uitkomst was dat mensen die met hun viervoeter naar een hondenschool gaan voor gedragstrainingen niet tevredener waren dan mensen die dat niet deden. Van Herwijnen: ‘Hondenscholen zijn belangrijk, maar het is de vraag in hoeverre ze ook een rol spelen bij het versterken van de relatie tussen de hond en het baasje. Er zijn nogal wat kwaliteitsverschillen tussen hondenscholen, dat hebben we nu verder niet onderzocht. We zagen wel dat mensen die een slipketting gebruiken, die ze strak kunnen aantrekken rond de hondennek, minder tevreden waren. Maar dat is een kip-ei-verhaal: want reageert de hond bijvoorbeeld agressiever vanwege de ketting? Of is het een lastige hond en is daarom gekozen voor een ketting?’

Van Herwijnen plaats wel nog een kanttekening bij het onderzoek. ‘De mensen die de enquête invullen zijn vooral bovenmatig geïnteresseerde hondeneigenaren. Het is veel werk om zo’n vragenlijst helemaal in te vullen. Dat is wel jammer, want we willen ook de groep bereiken die “gewoon” een hond heeft of wil aanschaffen. Juist omdat het daar ook vaker mis gaat.’

Verwachtingsmanagement

Volgens Van Herwijnen hebben mensen vaak onrealistische verwachtingen over de verzorging van een hond. ‘Mensen afstand doen vaak afstand van een hond omdat ze zich van tevoren niet hadden gerealiseerd hoeveel er bij komt kijken. En in dat geval komt de hondenschool te laat, want dan is die keuze al gemaakt. Het beste zou zijn als mensen al voor aanschaf een cursus volgen. Net zoals je een rijbewijs haalt voordat je mag autorijden.’

Van Herwijnen werkt ook bij de hondenbescherming en hielp met het opzetten van een website voor mensen die overwegen een hond te nemen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.