Student
Internationaal
Studentenleven

Taalles in ruil voor vrijwilligerswerk

Door taalles te koppelen aan vrijwilligerswerk wil de nieuwe Taalclub Wageningen de kloof tussen Wageningers en internationale studenten te lijf gaan.
Roelof Kleis

© Sven MenschelHet idee voor dit nieuwe initiatief is van studente Anne Walther. Het valt haar op dat de doorsnee internationale student of promovendus nauwelijks contacten heeft met de Wageningse bevolking. ‘Ik vind het jammer om te zien dat mensen hier een paar jaar komen studeren, vervolgens vertrekken en nog nooit met een Wageninger hebben gesproken.’

Bubbel

Studenten leven in hun eigen bubbel, zegt Walther. ‘En internationale studenten leven in een dubbele bubbel. Je hebt studenten en je hebt burgers. Alsof studenten geen burgers zijn! Wageningen is een kleine, boeiende stad. Hoe kunnen we samen een community bouwen?’ Al filosoferend over die vraag met Machteld Speets van het Vrijwilligers Centrum Wageningen ontstond het idee voor de Taalclub Wageningen.

Bijkomend voordeel is dat de taal die ze leren meteen kan worden toegepast tijdens het vrijwilligerswerk

Anne Walther

Taal is een belangrijke barrière voor contact tussen buitenlanders en Wageningers. Maar taalles is vaak duur, zegt Walther. Door gratis taalles te koppelen aan vrijwilligerswerk, snijdt het mes aan twee kanten. ‘Bijkomend voordeel is dat de taal die ze leren meteen kan wordentoegepast tijdens het vrijwilligerswerk.’ De taallessen gaat Walther zelf verzorgen met behulp van de Go Dutch!, een gratis online taalmodule.

Luxeprobleem

De interesse in de gekozen opzet lijkt groot. Een eerste post op Wageningen Student Plaza leverde Walther al 80 aanmeldingen op. Onder hen veel internationale studenten, maar ook promovendi en asielzoekers uit het plaatselijke asielzoekerscentrum. De animo levert meteen al een luxeprobleem op. ‘Zoveel geschikt vrijwilligerswerk is er niet’, zegt Walther. ‘Voor de meeste vrijwilligershulp is toch wel enige kennis van de Nederlandse taal nodig.’ Er moet dus eerst gestudeerd worden. Walther wil daar komende week mee beginnen.

Uitgangspunt is dat er in kleine groepjes wordt gewerkt, waarbij de groep zelf het tempo bepaalt. Een keer per week is er dan een contactuurtje met Walther. De lessen worden gegeven in wijkcentrum de Pomhorst en Eetcafé Vreemde Streken. En voor dat gebrek aan vrijwilligerswerk ziet ze ook wel een oplossing. ‘Ieder mens heeft talenten. Als iemand bijvoorbeeld goed kan koken, kan er misschien in wijkcentra kookles worden gegeven.’

de Taalclub Wageningen is te bereiken op taalclubwageningen@gmail.com

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.