Organisatie
Voeding

Nieuwe student challenge over transitie van voedselsystemen

WUR wil samen met vier andere agrarische universiteiten een student challenge organiseren over de transitie van voedselsystemen. Deze A5-coalitie wil ook gezamenlijk het onderwijs vernieuwen.
Albert Sikkema

Foodathon van studenten tijden de SDG-conferentie,, ©Guy Ackermans

Wageningen University, UC Davis, Cornell University, de University of Sao Paulo en de Chinese Agricultural University voeren al een jaar gesprekken over samenwerking. Tijdens de SDG-conferentie Towards zero hunger, op 30 en 31 augustus, hebben ze concrete afspraken gemaakt over hoe ze samen de mondiale problemen bij de voedselproductie willen aanpakken via onderwijs en onderzoek. Centraal daarbij staat de transitie van voedselsystemen voor gezond en betaalbaar voedsel zonder milieuvervuiling, verspilling en klimaatimpact.

Naast de student challenge denken de vijf universiteiten aan afstandsonderwijs, waarbij internationale teams samenwerken en enkele keren per jaar bij elkaar komen, en aan moocs. Het gezamenlijke projectonderwijs, waarbij docenten de rol van coach krijgen, kan ook leiden tot docentenuitwisseling tussen de universiteiten, denkt Tiny van Boekel, die namens WUR de besprekingen voerde.

Daarnaast wil A5 – de A staat voor agrifood – ook cursusmateriaal ontwikkelen over transities in voedselproductiesystemen voor professionals in het veld. Eerst gaan de vijf universiteiten kijken naar elkaars cursusmateriaal, daarna gaan ze afstemmen wie welke aanvullende cursussen gaat ontwikkelen. Tot slot gaat A5 kijken of ze een minor over voedseltransities kan ontwikkelen voor andere universiteiten. Die minor zou dan vooral bestaan uit een verzameling moocs.

De A5 komt volgend jaar weer bijeen in Beijing. Dan moet de student challenge over voedseltransitie in de steigers staan.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.