Organisatie

Bouw Dialogue Centre vertraagd

De bouw van het Dialogue Centre op de campus is vertraagd. Het geld dat WUR ervoor beschikbaar had gesteld, is volgens de aangezochte aannemers niet toereikend.
Roelof Kleis

© Broekbakema Architects

Het Dialogue Centre moet komen tegenover FrieslandCampina op de hoek van de busbaan met de Mansholtlaan. Het gebouw, dat onder meer de Aula in de stad vervangt, moet het brandpunt worden van de dialoog tussen WUR en de samenleving. In november vorig jaar werd een schetsontwerp gepresenteerd. Maar de daaropvolgende aanbesteding is spaak gelopen, zegt directeur Peter Booman van het Facilitair Bedrijf.

Plafondbedrag

Volgens Booman hebben zich vijf consortia van aannemers, architecten en adviesbureaus aangemeld. ‘Met twee van hen zijn we intensief in gesprek geweest. Maar geen van de partijen kon uit de voeten met het plafondbedrag dat we voor de bouw hadden staan.’ Volgens Booman is dat een gevolg van de aantrekkende bouwmarkt. De aanbesteding is derhalve stopgezet. Om het project vlot te trekken wordt een nieuwe aanbesteding voorbereid.

De nieuwe aanbesteding verschilt van de vorige in het feit dat ditmaal een verder uitgewerkt ontwerp in de markt wordt gezet. Dat ontwerp wordt gemaakt door Broekbakema Architects uit Rotterdam, dat ook het schetsontwerp heeft getekend. Op dit moment wordt dat ontwerp plus de kostenbegroting gemaakt. Die kosten zullen volgens Booman sowieso hoger uitvallen dan aanvankelijk gepland. Of de Raad van Bestuur daar groen licht voor geeft wordt eind oktober duidelijk. Daarna kan dan de nieuwe aanbesteding van start.

De Aula is de plek waar de universiteit zich uit in de stad. Dat willen we door laten lopen.

Peter Booman

Booman verwacht dat rond april/mei volgend jaar de bouw kan beginnen. Al met al betekent dat een half jaar vertraging. Het aanvankelijke plan was om nog tijdens dit jubileumjaar met de bouw te kunnen starten. Het Dialogue Centre is een vurige wens van bestuursvoorzitter Louise Fresco. WUR krijgt van het Rijk 1,6 miljoen euro voor zo’n ontmoetingsplek op de campus, waar naast de promotieplechtigheden ook plek is voor symposia en bijeenkomsten. Daarnaast is er een donatie van het WICC-fonds (verkoop vroegere Internationaal Agrarisch Centrum, nu Hof van Wageningen) van 2 miljoen euro.

Aula

Het Dialogue Centre maakt de Aula overbodig. WUR is volgens Booman met twee partijen ‘met hart voor de stad’ in de slag voor een herbestemming van de Aula en de omliggende gebouwen. Uitgangspunt daarbij is dat de Aula een bestemming krijgen die de cultuurhistorische waarde van het pand en de binding met WUR borgt. ‘De Aula is de plek waar de universiteit zich uit in de stad. Dat willen we door laten lopen.’ Voor eind dit jaar wordt duidelijk welk plan de voorkeur krijgt.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.