Student

Wonen in kazerne Ede: met zeventig studenten een keuken delen

Eerstejaars studenten klagen over de noodhuisvesting van Idealis op het voormalig kazerneterrein in Ede. Ze moeten met twee personen op een kamer, vinden de wc’s en douches vies en delen de keuken met 70 andere studenten. Ook hebben ze te maken met inbraak en diefstal.
Albert Sikkema

© Guy Ackermans

De kamers aan de Kazernelaan in Ede zijn een noodopvang voor internationale en Nederlandse studenten. ‘Dit complex is echt bedoeld om zoveel mogelijk studenten huisvesting te bieden voor de start van hun studie in Wageningen’, zegt woordvoerder Marisca Wind van Idealis. ‘De Kazernelaan is dan ook een complex dat op geen enkele wijze vergeleken kan worden met onze andere complexen.’ Studenten kunnen kiezen: deze kamer of geen kamer. Ze behouden hun inschrijftijd om te kunnen doorstromen naar een ander studentencomplex.

Toch valt de huisvesting veel internationale studenten zwaar. Ze wonen met twee personen op één kamer, met een gordijn midden in de kamer. Dat tast hun privacy aan, melden ze in een enquête aan Resource tijdens de introductieweek. Er hangt een schimmelgeur bij de wc’s en douches en ze moeten met 70 studenten een keuken delen. Daar zijn ongeveer zeven koelkasten en fornuizen beschikbaar voor alle studenten. In totaal kunnen er 140 studenten op de 70 kamers aan de Kazernelaan terecht.

Gestolen

Toch maken de Zweedse studenten Saga Larsson en Ulva Wahlstedt zich de meeste zorgen over de veiligheid. De twee vrouwen delen sinds enkele weken een kamer aan de Kazernelaan. In die tijd zijn alle spullen gestolen van een medestudent die vergat om zijn kamer op slot te doen. Bovendien was er een poging tot inbraak bij een andere kamer en is een laptop gestolen van een student in de keuken. Dat creëert een onveilig gevoel bij de studenten.

Idealis heeft geen klachten ontvangen van de studenten over de huisvesting aan de Kazernelaan, zegt woordvoerder Wind, maar is op de hoogte van de inbraakgevallen en diefstal. ‘Onze beheerder zit er bovenop. We gaan de bewoners informeren hoe zij inbraak en diefstal kunnen voorkomen en hoe beheer en schoonmaken werkt op complex Nieuwe Kazernelaan. Ik hoop dat hiermee een groot deel van de vragen zijn opgelost.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.