Wetenschap

Mosselboeren moeten beter zaaien

Goed mosselkweken begint bij goed zaaien. En daar valt nog veel winst te behalen, blijkt uit onderzoek van het Regiocentrum Yerseke. Zaterdag vindt de jaarlijkse Mosseldag plaats.
Roelof Kleis

© Jacob Capelle

De Mosseldag is het feestje waar de mosselsector zichzelf presenteert aan het publiek. Het Regiocentrum Yerseke, onderdeel van Wageningen Marine Research, is ook van de partij. De in Yerseke gevestigde onderzoeksgroep is nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de mosselkwekerij.

Overleving

‘Mosselkweek is eigenlijk landbouw onder water’, legt onderzoeker Jacob Capelle uit. ‘Het lijkt meer op landbouw dan op visserij. Met dit verschil, dat het allemaal onder water plaatsvindt.’ En dat betekent dat de mosselboer maar weinig direct zicht heeft op wat er op zijn perceeltje speelt. ‘De natuur bepaalt en beinvloedt de teelt sterk. Precisielandbouw is nog ver weg. We zitten nog maar in de fase dat we kijken welke factoren in de groei en overleving van de mosselen een belangrijke rol spelen.’

mosselbed.jpgHet Regiocentrum doet dat samen met de sector in het project Innopro

, wat staat voor Innovatie en rendementsverbetering in de mosselproductie. Vooral met het uitzaaien van jonge mosselen, het zogeheten mosselzaad, valt veel winst te behalen, zegt Capelle. ‘Binnen een paar weken na het uitzaaien is 50-60 procent van het zaad al dood. Door vraat, maar vooral door concurrentie om voedsel en plaats om te groeien.’

Cirkels

Die hoge sterfte is volgens Capelle voor een groot deel het gevolg van de zaaimethode. Dat gebeurt nu door vanuit het ruim van een schip het jonge spul via zaaikokers op het perceel te sproeien. ‘Dat leidt tot een soort ophoping van mosselzaad in concentrische cirkels. Op de ene plek ligt heel veel zaad en op de andere plek ligt niks. Er is dus een enorme variatie inmosseldichtheid. En op de drukke stukken vechten ze elkaar de tent uit.’

Op de drukke stukken vechten ze elkaar de tent uit

Jacob Capelle, onderzoeker Regiocentrum Yerseke

Binnen het project wordt daarom gewerkt aan een zaaitechniek die rekening houdt met het natuurlijk gedrag van de mossel zelf. Mosselen beschikken volgens Capelle over een zelforganiserend vermogen. ‘Samen met het NIOZ en Deltares proberen we zaaimethodes te bedenken die gebruik maken van die zelforganisatie en dat onderlinge samenspel van de mosselen. Dat moet leiden tot een homogenere verdeling van de mosselen over het perceel en minder sterfte.’

Minimosselbed

Wie meer wil weten kan zaterdag een van de onderzoekers aanschieten bij de stand van het Regiocentrum op de Mosseldag. In de stand is onder meer een aquarium met mosselen te zien. ‘Mosselbedden zijn hotspots van biodiversiteit’, licht Capelle toe. ‘Dat laten we zien aan de hand van een minimosselbed in een aquarium.’ Het programma van de Mosseldag is hier te zien.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.