Student
Internationaal
Medewerkers
Nieuws
Studentenleven

‘Onderweg naar Wageningen? Deze kant op!’

Niet alle wegen leiden naar Wageningen. Omdat er momenteel geen treinen rijden tussen Utrecht en Ede-Wageningen, staat er van half acht ’s ochtends tot half acht ’s avonds een WUR-team op Utrecht Centraal om nieuwe internationale studenten op weg te helpen.
Luuk Zegers

Het WUR-team in actie © Nina Ommerborn

Door grote werkzaamheden aan het spoor bij Veenendaal en Driebergen-Zeist rijden er tot 26 augustus geen treinen maar bussen tussen Utrecht Centraal en Ede-Wageningen. Nadieh Tubben is coördinator studentencommunicatie bij Student Service Centre. Ze staat met een team van vier WUR-studenten op Utrecht Centraal, om nieuwe internationale studenten de weg te wijzen naar de NS-bussen aan de Jaarbeurszijde van Utrecht Centraal. ‘De NS heeft het niet zo handig geregeld. De omroeper roept de informatie bijvoorbeeld alleen in het Nederlands om. Daarom zitten wij hier om studenten, vaak moe van een lange reis en zwaar bepakt, de weg te wijzen.’

Afwachten

Vier keer per uur komt er een trein vanaf Schiphol, dan is het opletten geblazen. De rest van de tijd is het eigenlijk afwachten. ‘Tot de lunch was het druk,’ vertelt Tubben. ‘Daarna werd het echt een stuk rustiger. Dat komt omdat de meeste vliegtuigen uit Azië ‘s ochtends aankomen.’

Tubben en haar team hebben maandag zo’n 55 internationale studenten naar NS-bussen gebracht. Bij aankomst op station Ede-Wageningen staat ook daar een welkomstteam klaar, om de studenten naar bus 84 of 88 te begeleiden. ‘Maar ook voor als er een probleem ontstaat, bijvoorbeeld als een pinpas zou worden geweigerd’, zegt Tubben. Sinds 24 juni is het niet meer mogelijk om met contant geld te betalen in de bus. ‘We gaan er in principe van uit dat de studenten zelf een werkende pinpas of creditcard bij zich hebben. Maar stel dat dat toch niet werkt, kunnen we een buskaartje voor ze voorschieten.’

Nadieh Tubben en haar team op Utrecht Centraal © Luuk Zegers

Warm welkom

Uiteindelijk zouden de internationale studenten ook zelf wel de weg naar Wageningen vinden, verwacht Tubben. ‘Maar stel je voor: je komt aan in Nederland, je bent moe van een lange reis, je zeult met zware koffers, en dan blijkt dat je geplande route niet mogelijk is. Het is dan wel zo fijn om gelijk de goede kant op te worden gewezen. Internationale studenten betalen erg veel collegegeld, dus dan mogen wij ook een stukje extra service bieden en ze warm welkom heten.’

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.