Student

Kamernood slaat keihard toe

Honderden studenten zullen komend studiejaar geen kamer vinden. Dat tekort loopt een jaar later op tot meer dan vijfhonderd kamers. Dat blijkt uit de prognose van gemeente, studentenhuisvester Idealis en de universiteit en de jongste ontwikkelingen op de kamermarkt.
Roelof Kleis

De Mouterij aan de Churchillweg is voorlopig het laatste nieuwbouwproject voor studentenhuisvesting. © Roelof Kleis

Oorzaak van de kamermalaise is de aanhoudende groei van het aantal studenten. De jongste prognose gaat ervan uit dat er over vijf jaar (studiejaar 2022-2023) iets meer dan 15.000 studenten aan Wageningen Universiteit studeren. Dat zijn er ruim 3.000 (een kwart) meer dannu.

Achterhaald

Om al die studenten te huisvesten zijn er over vijf jaar 2650 extra kamers nodig. Voor de opvang van een groot deel van die groei zijn al plannen gemaakt, in ontwikkeling en/of uitvoering. Maar dat is niet genoeg. Ook al worden alle geplande en voorziene projecten gebouwd, dan nog loopt het tekort volgens de prognose de komende jaren flink op. Bovendien is die prognose nu al achterhaald.

Zo blijken bij navraag de 250 kamers die in het WICC (voormalig Hof van Wageningen) zouden worden gerealiseerd niet door te gaan. De plannen zijn gewijzigd, laat de nieuwe directeur Stef de Groot weten. ‘De bovenste twee etages zijn verbouwd tot long-stay-faciliteit. Per 1 september trekken daar voor vijf maanden andere gasten in.’ De etage op de begane grond wordt mogelijk daarna verbouwd voor studenten. Maar of en wanneer is nog onduidelijk.

Scheikundegebouw.jpg

Scheikundegebouw

In september komen wel 237 kamers beschikbaar in het voormalige Scheikundegebouw op De Dreijen. Een maand later wordt de Mouterij (Idealis, 176 kamers) opgeleverd. Maar dat is samen onvoldoende om de nood te lenigen. Honderden studenten zullen komend studiejaar geen kamer vinden in Wageningen, zoveel is nu al duidelijk. En het studiejaar 2019-2020 wordt het nog erger.

Weliswaar komen er in dat jaar kamers bij (128 kamers op de plek van de voormalige garage Kirpestein en 310 kamers op Kortenoord), maar de oplevering is pas in het voorjaar van 2020 voorzien. Het kamertekort zal tegen die tijd ver boven de 500 kamers bedragen. Afhankelijk uiteraard van de juistheid van de voorspelde groei van het aantal studenten.

Engelstalig

Studeren in Wageningen blijft volgens de universiteit onverminderd populair. Zowel bij de instroom van eerstejaars VWO’ers als internationale masterstudenten rekent de universiteit de komende drie jaar nog op een groei van jaarlijks 5 procent. Daarna neemt die groei iets af. Daar staat tegenover dat vanaf dit studiejaar ook vijf Engelstalige bacheloropleidingenstarten.

De pilot met Engelstalige bachelorstudies zal naar schatting zorgen voor een extra instroom van 150 internationale eerstejaars. De omvang van die extra instroom wordt volgende week bekendgemaakt. De voorspelde groei leidt zoals gezegd tot een groei naar meer dan 15.000 studenten in 2022. Een kwart daarvan (3550 studenten) is internationaal.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.