Organisatie
Medewerkers
Nieuws

Hoppy 100 Years biertje: niet zo hoppig als naam doet vermoeden

Hoppy 100 Years: een biertje ter ere van het honderdjarige jubileum van de universiteit. Gebrouwen door WUR-medewerker Tom van Balen, te drinken tijdens het grote eindfeest van 15 september. Wat ga je straks proeven?
Luuk Zegers

Tom van Balen aan het brouwen. © Tom van Balen

‘Het is een fris, amberkleurig biertje’, vertelt Tom van Balen, werkzaam bij de IT-afdeling van het facilitair bedrijf van WUR. ‘Een echt landbier, met gerstemout, maar bijvoorbeeld ook haver en spelt. Dat vind ik wel passen bij de lange landbouwgeschiedenis van WUR.’ Het bier wordt slechts eenmalig gebrouwen en is alleen te bestellen tijdens het WUR100FEST op 15 september.

Niet héél hoppy

Ondanks de naam is het Hoppy 100 Years bier niet heel hoppy. ‘De naam komt van een prijsvraag’, legt Van Balen uit. ‘Je proeft misschien iets meer hop dan in pils, maar écht hoppig bier is niet toegankelijk genoeg. Ik gebruik trouwens Centennial hop, wel zo toepasselijk. Dat geeft een beetje een bloemig karakter met lichte citrustonen. Ook zit er een kleine hoeveelheid Styrian Golding hop in, die zorgt voor een licht kruidige smaak.’ Het verjaardagsbiertje zal uiteindelijk zo’n 6 procent alcohol bevatten.

Naast zijn werk bij WUR brouwt Van Balen al jarenlang bier. ‘Sinds halverwege de jaren tachtig. Van origine ben ik microbioloog. Dat zit dicht bij de procestechnologie van brouwen.’ Van Balen begon professioneel te brouwen in een brouwcafé in Den Bosch. ‘Daarvoor was het nog een hobby. Op dit moment ben ik bezig met de receptontwikkeling voor mijn eigen microbrouwerij, het Aambeeld. Het brouwen blijf ik gewoon naast mijn werk hier doen.’

Van Balen kwam zelf met het voorstel om een verjaardagsbiertje te brouwen. ‘Een tijd geleden stond er een stukje op intranet over het jubileum, en dat daar speciale items en gadgets voor werden ontwikkeld. Ik heb toen de 100 jaar WUR-commissie aangeschreven met mijn voorstel. Er waren meer brouwers met dat idee, maar uiteindelijk had ik het beste verhaal.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.