Student
Studentenleven

Jij op de campus – zomerplannen? Scriptie schrijven

Op een uitgestorven campus verlaat een meisje het Forum gebouw. Ze loopt met een rustige pas en geniet zichtbaar van de zon. Haar blik heeft iets dromerigs. Bij navraag blijkt dit echter een blik van pure uitputting te zijn, aangezien ze de hele ochtend aan haar scriptie heeft gewerkt. Want zo brengt Fitra Hayatun Nisa…

Tekst en foto Eva van der Graaf

Twee jaar geleden verliet Nisa Indonesië om in Wageningen te beginnen aan de master Internationale Ontwikkelingsstudies. Ondanks dat ze druk is met haar scriptie, probeert ze ook zo veel mogelijk van de zon te genieten. ‘Over een paar weken ga ik op vakantie naar Kroatië. In m’n eentje, want ik hou ervan om alleen op reis te gaan. Een paar maanden geleden was ik nog in Polen.’ Is dat niet eenzaam? ‘Als je met iemand reist, moet je het altijd eens zijn over de dingen die je doet. Dat kost energie. Als ik alleen reis, doe ik lekker wat ik zelf wil.’

Nisa wil na haar master terugkeren naar Indonesië. Toch geniet ze ook van het leven in Nederland. ‘Ik hou van de openheid. Ik kan hier gewoon naar een bar gaan met mijn hoofddoek om en niemand kijkt me raar aan.’ Nisa mist de Indonesische stranden. ‘Scheveningen is ook mooi, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. Niet zoals de Indonesische witte stranden met de kalme golven.’

Wandelen langs de Rijn

Haar tijd in Nederland heeft Nisa veranderd. ‘Ten positieve’, benadrukt ze. ‘Ik ben een rustiger mens geworden. We wonen hier in zo’n mooie omgeving met veel natuur. Eerder woonde ik in het drukke Jakarta. Hier waardeer ik de rust en stilte echt. Soms ga ik wandelen op de Hoge Veluwe of langs de Rijn. Vroeger was ik ook vrij introvert en stil, maar ik mijn tijd in Nederland heeft me een stuk socialer gemaakt. Twee jaar geleden had ik dit interview echt niet gedaan. Kijk me nu eens!’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.