Wetenschap
Nieuws
Onderzoek
Voeding

Meelwormen en andere insecten nóg gezonder door uv-licht

Eetbare insecten zijn een goede bron van eiwitten en zitten vol vitamines en mineralen. Vitamine D stond niet in dit rijtje, maar WUR-onderzoekers hebben een manier ontdekt om hier verandering in te brengen: ultraviolette straling.
Luuk Zegers

Meelwormen. © Shutterstock

Door insecten bloot te stellen aan uv-straling, worden sommige soorten zeer rijk aan vitamine D. Bij drie van de vier onderzochte insectensoorten was het gehalte sterk verhoogd vergeleken met de niet blootgestelde exemplaren. Bij de meelworm was het vitamine D-gehalte zelfs zestig keer hoger na blootstelling, waardoor het een even hoog gehalte kreeg als ‘vette vis’, een van de weinige goede voedingsbronnen voor vitamine D. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag bekendgemaakt in Scientific Reports.

‘De insectenproducenten reageren positief, want hierdoor kunnen ze de voedingswaarde van insecten een stuk hoger maken’, vertelt onderzoeker Dennis Oonincx, Diervoeding. Producenten bekijken momenteel de mogelijkheden om dit toe te passen. Oonincx, die onlangs een Veni-beurs kreeg toegewezen voor verder onderzoek naar uv-straling bij insectenproductie, wil nu gaan kijken naar de effecten op de dieren zelf. ‘Als de vitamine D goed is voor het immuunsysteem van de insecten, dan zijn ze gezonder en kunnen we ze bijvoorbeeld ook effectiever inzetten als biologisch bestrijdingsmiddel.’

De insectenproducenten reageren positief, want hierdoor kunnen ze de voedingswaarde van insecten een stuk hoger maken

Dennis Oonicx, onderzoeker Diervoeding

Zonnekracht

Een vitamine D-tekort wordt in bij mensen in verband gebracht met verschillende chronische ziekten. Het kan uit voeding worden opgenomen, maar ook door de huid worden aangemaakt. Dat kan alleen bij genoeg zonnekracht, wat in de winter niet mogelijk is. Kleding, zonnebrandcrème en gepigmenteerde huid zijn ook beperkende factoren voor de aanmaak van vitamine D. ‘Daarom is voeding een belangrijke bron van vitamine D’, aldus Oonincx.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.