Nieuws
Nieuws
Onderzoek

Veni-beurzen voor negen WUR-onderzoekers

Negen Wageningse onderzoekers hebben een Veni-beurs binnengehaald. De Veni-beurs (maximaal 250 duizend euro) geeft onderzoekers de mogelijkheid om drie jaar aan hun eigen onderzoeksonderwerp te werken.

© NWO.

Veni is, samen met de Vidi- en Vici-beurs, onderdeel van de vernieuwingsimpuls van NWO. Jonge onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan kunnen de Veni-beurs aanvragen. Ze zijn daarbij vrij om hun eigen onderwerp aan te dragen. WUR-onderzoekers Hannah van Zanten (Dierlijke Productiesystemen), Franziska Glassmeier (Meteorologie en Luchtkwaliteit), Daan Swarts (Biochemie), Maryna Strokal (Omgevingswetenschappen), Yvonne Wientjes (Fokkerij en Genetica), Dennis Oonincx (Diervoeding), Alexander Haverkamp (Entomologie), en Karen Kloth en Ruud Wilbers (beiden Plantenwetenschappen) krijgen de beurs. Wat gaan ze onderzoeken?

Yvonne Wientjes

Genomische dierfokkerij en voedselzekerheid

Yvonne Wientjes hoorde vrijdag dat ze de Veni-beurs krijgt voor haar onderzoek naar de gevolgen van genomische selectiemethoden in de dierfokkerij. ‘Dierfokkerij vervult een belangrijke rol in het behalen van de vereiste voedselproductie. Genomische selectie wordt gebruikt om de beste fokdieren te selecteren. Ik wil de langetermijneffecten van genomische selectiemethoden kwantificeren en kijken of de huidige methoden moeten worden verbeterd om in de toekomst voldoende voedsel te kunnen blijven produceren.’

Wientjes is erg blij met de beurs. ‘Superleuk nieuws. Er zijn veel aanvragen voor Veni-beurzen, maar het percentage dat de beurs daadwerkelijk krijgt is maar klein. Het voelt daarom echt als een erkenning.’ Van de 1115 aanvragen ontvangen 154 onderzoekers daadwerkelijk een beurs van NWO (14%).

Dennis Oonincx

Insecten in de spotlight

Ook Dennis Oonincx ontvangt een Veni-beurs. ‘Dat ik de beurs krijg, betekent dat ik iets hebt bedacht waar anderen ook muziek in zien. Een mooie aanmoediging om verder te gaan.’ Oonincx gaat onderzoeken welke rol uv-licht kan spelen bij insectenproductie. Door insecten bloot te stellen aan uv-licht, maken ze vitamine D aan. Oonincx wil kijken hoeveel vitamine D insecten aanmaken, hoe ze het omzetten en wat de functie ervan is. Hij verwacht onder andere dat vitamine D een positief effect heeft op het immuunsysteem van de insecten. ‘Insecten kunnen worden ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel, bijvoorbeeld om rupsen op koolplanten te bestrijden. Hoe gezonder het insect, hoe beter. Maar mijn onderzoek is ook interessant voor menselijke consumptie: insecten krijgen zo mogelijk een hogere voedingswaarde.’

Bekijk hier wat de andere Wageningse onderzoekers met hun Veni-beurs gaan doen. Vorig jaar werden er zes Veni-beurzen toegekend aan Wageningse onderzoekers.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.