Wetenschap

Kuikens moeten eerder voer en water krijgen

Het welzijn van kuikens komt in geding als ze langer dan 36 uur geen eten en drinken krijgen. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door Wakker Dier. Het College baseert haar oordeel op onderzoek van Wageningen Livestock Research en Adaptatie Fysiologie.
Tessa Louwerens

© Shutterstock

Wakker Dier begon in 2013 een procedure tegen de minister van Landbouw, omdat de stichting wil dat de minister de pluimveehouders verplicht om kuikens direct na uitkomst voer en water te geven.Iets wat nu niet gebeurt.

Vorig jaar besloot de minister dat de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pas in hoeven te grijpen wanneer de kuikens langer dan 60 uur geen eten en drinken krijgen. Maar volgens Wakker Dier komt het welzijn van kuikens in het geding als ze langer dan 36 uur geen eten en drinken krijgen.

Beiden baseren zich op dezelfde literatuurstudie die Wageningen Livestock Research en Adaptatie Fysiologie uitvoerden in opdracht van het toenmalige ministerie van EZ. ‘Het lastige is dat je op basis van literatuurstudie geen harde grens kan trekken’, vertelt Ingrid de Jong, dierenwelzijn onderzoeker Wageningen Livestock Research. ‘Onder andere omdat niet in ieder onderzoek dezelfde tijdsintervallen zijn gebruikt. Bovendien zijn er ook veel factoren zoals stalklimaat, ras, leeftijd van de moederdieren enzovoorts die zorgen voor variatie in de resultaten van verschillende studies. Dus valt voor beide kanten wel wat te zeggen. We hebben daarom geadviseerd om nader onderzoek uit te voeren, onder andere naar het effect van deze factoren.’

Eerder verloor Wakker Dier de rechtszaak, maar in hoger beroep is ze nu in gelijk gesteld. Dus moet Landbouwminister Schouten een nieuw besluit gaan nemen.

Lees hier meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.