Organisatie
Gebouwen
Nieuws

Zonneweides op WUR-grond wekken weerstand

WUR moet eerst de daken op de campus volleggen met zonnepanelen voordat ze ‘vruchtbare landbouwgrond’ beschikbaar stelt voor zonneweides. Dat schrijft Student Alliance Wageningen (SAW) in een persbericht. Volgens WUR-energiecoördinator Michiel van der Wal worden de daken waar mogelijk ook belegd met zonnepanelen, maar zet een zonneveld meer zoden aan de dijk.
Luuk Zegers

© Shutterstock

De kritiek van de SAW gaat over de plannen van LC Energy om zonneweides van respectievelijk 5 en 10 hectare aan te leggen op WUR-grond aan de Haarweg in Wageningen en de Langesteeg in Bennekom. De plannen zijn omstreden. Ook wordt gekeken of een zonneveldje bij de Sinderhoeve in Renkum kan uitbreiden. Daar liggen nu 84 panelen.

Andere opties

SAW-voorzitter Giulia Homs noemt WUR ‘hypocriet’ als het gaat om duurzaamheid. ‘Ofwel natuur ofwel landbouwgrond wordt opgeofferd om zonne-energie op te wekken terwijl dat ook op andere plekken kan. Waarom liggen de daken van de campus nog niet vol? En er zijn genoeg bedrijfspanden op het industriegebied waar nog geen zonnepanelen liggen. Die mogelijkheden moeten eerst onderzocht worden.’

Dat doet WUR ook, reageert energiecoördinator Michiel van der Wal. ‘Momenteel liggen er 1340 panelen op de bijgebouwen achter Radix en ruim 450 panelen op de nieuwe sporthal van De Bongerd. Afgelopen jaar liep er een subsidieaanvraag voor Zodiac. Die is helaas afgewezen, dus dat ligt nu even stil. Maar er komen dit jaar nog zonnepanelen op een nieuw bijgebouw van Vitae, het pand van Rikilt en de NVWA. En op de daken van meerdere WUR-gebouwen in Lelystad komen ook nog eens 4500 panelen.’

Energiebesparing

Zonder subsidie is investeren in zonne-energie niet rendabel, legt Van der Wal uit. ‘Met subsidie is de terugverdientijd 8 á 10 jaar; zonder praat je over ongeveer 20 jaar. Dan kun je beter kijken naar andere opties, zoals besparen op energiegebruik. Vooral op het gebied van besparing op aardgas ligt een belangrijke focus voor WUR de komende jaren.’

Veel gebouwen op de campus zijn bovendien niet geschikt voor het opwekken van zonne-energie, omdat er bijvoorbeeld lichtstraten of technische installaties op het dak staan, aldus Van der Wal. Ook zijn de constructie en dakbedekking niet altijd geschikt.

De impact van een zonneweide is ook een stuk groter, zegt de energiecoördinator. ‘De gemeente Wageningen heeft een stevige klimaatambitie en wil in 2030 klimaatneutraal zijn. WUR ondersteunt die ambitie. Daarom stellen we grond die we zelf niet kunnen gebruiken beschikbaar voor zonneweides.’

Vóór 2021 moet er volgens het Wageningse klimaatplan 30 hectare aan zonnevelden komen. Van der Wal: ‘Als we de daken van alle geschikte WUR-gebouwen zouden gebruiken, komen we tot twee hectare. Met de zonneweides die nu in beeld zijn, komen we tot zo’n vijftien hectare, ongeveer de helft van de Wageningse doel in 2021.’

Langs de snelweg

Volgens Homs zijn zonneweides ‘de makkelijkste, maar niet per se de beste oplossing.’ Als er zonneweides moeten komen, zou ze die graag langs de snelweg zien. ‘Daar komen veel mensen langs, en die gaan zonnepanelen dan met Wageningen associëren. Zo gebruik je geen landbouwgrond én kom je weer bekend te staan als groene universiteit.’ Van der Wal: ‘Dat zou een mooi initiatief zijn, maar WUR heeft simpelweg geen grond langs de snelweg. Als we die mogelijkheid hadden, zouden we dat uiteraard doen.’

Tot en met 18 juli 2018 kunnen mensen nog reageren op het ontwerpbestemmingsplan Zonnepark Haarweg.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.